Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

335 г. – Император Константин Велики и представители на православното духовенство освещават църквата Възкресение Христово в Йерусалим.

1861 г. – Земетресение в Югозападна България.

1872 г. – Иларион Макариополски е посрещнат тържествено в Търново като митрополит на Търновската епархия.

1902 г. – Във Великобритания за първи път като доказателство за вина са използвани пръстови отпечатъци, снети от мястото на престъплението.

1923 г. – В Мъглиж (Казънлъшко) преждевременно избухва Септемврийското въстание, организирано от БКП в съюз с БЗНС. Първи започват въстанически действия на комунистите още на 13 срещу 14 септември. Присъединява се и организацията на БКП от село Голямо Дряново. Въстаниците превземат двете села, но не са подкрепени от партийните организации от съседните населени места, които решават да чакат официалното обявяване на въстанието. Няколко часа след началото на въстанието в Мъглиж те се оттеглят в планините. На 12 септември в Стара Загора е съставен комитет, който решава в окръга да се вдигне въстание на 19 срещу 20 септември. Въстанието започва в Стара Загора в уреченото време, но е бързо смазано от правителствените части. По същото време се вдигат комунисти от Нова Загора, като градът и почти цялата околия са овладени от въстаниците. Отново на 19 – 20 септември въстават села в околностите на Чирпан, като е направен неуспешен опит за завземане на града. Провалът на въстанието в Бургаско позволява на правителството да мобилизира силни войскови части и да потуши въстанието в Старозагорско. Особено упорити боеве се водят за селата Мъглиж, Енина и Шипка. Броят на жертвите по време на въстанието и при неговото потушаване е спорен.

1943 г. – България във Втората световна война: провеждат се англо-американски бомбардировки над Стара Загора, Горна Оряховица и Казанлък.

1953 г. – Никита Хрушчов е избран за Генерален секретар на ЦК на КПСС.

1999 г. – При взрив в 8-етажен жилищен блок в Москва, Русия, загиват 124 души.

На този ден са родени:

Цветана Пиронкова, тенисистка, родена 1987 година в Пловдив

Цветана Кирилова Пиронкова е българска тенисистка. През 2010 г. става първата българка, която достига до полуфинал на Уимбълдън. Най-високата ѝ позиция в Световната ранглиста на WTA е 31 място, постигнато през септември същата година. Спортист на годината на България за 2020 година.

Мария Статулова, актриса, родена на 13 септември 1953 година в Бургас, България

Стела Маккартни, моден дизайнер, родена 1971 година в Лондон, Великобритания

Жаклин Бисе, актриса, родена 1944 година в Уейбридж, Съри, Великобритания

Найл Хоран, певец, роден 1993 година в Мълингар, Република Ирландия