На този ден: Превземането на Бастилията

Започва Футболната война

Свят 14.07.2021 07:30 991 0
На този ден: Превземането на Бастилията

През 1789г. жителите на Париж превземат Бастилията и освобождават седем политически затворници, с което започва Френската революция. Този акт е по-скоро символичен, но има доста голямо значение на успеха на Френската революция. През 1795г. Марсилезата е обявена за френски национален химн. Денят е обявен за национален празник на Франция. 

През 1958 г. иракският крал Фейсал II е убит, заедно с обкръжението, от арабски националисти. Монархията е отхвърлена и Ирак е провъзгласена за република. 

Първата детонация на динамита е направена на 14 юли 1867 година в Англия. Същата година изобретението е патентовано от Алфред Нобел. Характерна особеност на динамита е, че за да се взриви невинаги е нужен детонатор.

Алфред Нобел успява да „подчини“ нитроглицерина, след като го смесва с диатомична пръст и му. Откритието е белязано от трагичен инцидент - в една от експерименталните лаборатории след нещастен инцидент умира брат му Емил.

През 1965 година „Маринър 4” прави първите снимки в близък план на чужда планета, докато прелита около Марс. Апаратът е конструиран за извършването на близки наблюдения на планетата и пращането им на Земята. Изстрелян е пред 1964 година и е четвъртият космически апарат, прелетял успешно около Червената планета.

През 1969 година салвадорската армия навлиза в Хондурас. Войната е преустановена бързо с посредничеството на Организацията на американските държави, но напрежението между двете държави трае още три години. Мирен договор е сключен едва през 1980-та година.

Названието Футболна война идва от тиражираната в медиите информация, че причина за войната е загубата на хондураския национален отбор по футбол от отбора на Ел Салвадор по време на квалификациите за световното първенство през 1970 г. Възможно е въпросният мач наистина да се е оказал кулминацията на напрежението, но още преди това са налице конфликти по границата. За кратко време във войната загиват близо 3 000 души.

През 2011г. най-новата държава в света Южен Судан е приета като членка на ООН. 

През 2016г. в Ница е извършен един от най-големите атентати във Франция. Общо 84 души загиват, след като товарен камион се врязва в тълпата, която празнува националния празник на Франция. Атентаторът е застрелян от полицаите.

Роден е Георги Попов - Тумби бивш национал и една от най-големите легенди в историята на Ботев Пловдив. 


Георги Попов

 

Изпрати новина