Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

6 октомври - Ден на архитектите, строителите и зидарите в България

Архитектурата е наука и изкуство за изграждане на сгради и други строителни конструкции. Професията на архитекта обхваща различни дейности, свързани с проектирането и строителството на сгради или групи от сгради, както и на окръжаващото ги пространство, предназначено за обитаване или използване от хората.

В широк смисъл архитектурата включва не само проектирането и изграждането на сгради, но разнородни дейности от най-едромащабните – планиране на цели области и държави (териториално устройствено планиране), проектиране на населени места и открити пространства, като улици, площади, градини, паркове (градоустройство и ландшафтна архитектура) – до най-дребномащабните, като конструиране на детайли или обзавеждане.

Архитектурната дейност изисква отчитането на широк кръг функционални, технически, обществени и естетически фактори и ограничения, които се отразяват в завършения продукт. Тя е свързана с креативното използване и съчетаване на материали, технологии и обеми, както и с организацията на строителния процес, включително срокове за изпълнение и себестойност. Документацията, създавана от архитекта (архитектурен проект) и включваща обикновено чертежи и технически спецификации, обикновено показва конструкцията и общото поведение на проектираната сграда.

На днешния ден, 6 октомври, архитекти, строители и зидари празнуват професионалния си празник. Това е датата, на която християните почитат св. Тома. Според вярванията той бил изкусен строител. Смятан е за покровител на всички, заели се с нелеката задача, да проектират и строят различни сгради. То този ден имен ден празнуват: Тома и производните му Том, Томас, Томчо, Томил, Томислав, Томана, Томка, Томая и други.

В Париж започват представленията на световноизвестното кабаре Мулен Руж

„Мулен Руж“ е известно нощно заведение, кабаре в Париж, открито на 6 октомври 1889 г. по случай първата световна изложба. Разположено е в 18-и арондисман, в близост до прословутия квартал с червените фенери и Плас Пигал.

Залата побира 850 души. В кабарето е играла и българката Фео Мустакова. Тук са пели Жан Габен, Едит Пиаф, Морис Шевалие, Ив Монтан, Франк Синатра, Лайза Минели и други.

Прочутият канкан, който става емблематичен тук, е кадрил по музика на Офенбах. В края на 19 век англичанинът Чарлз Мортън го нарича френч канкан и според него е „ужасно шумен танц, дошъл от Франция“. Звездите на „Мулен Руж“ стават известни предимно от картините на известния художник Анри дьо Тулуз-Лотрек, който от самото откриване на кабарето идва в него всяка вечер и вдъхновен от красивите танцьорки, създава творбите си.

Родени на този ден са:

Любомир Ганев – бивш български волейболист. Роден е на 6 октомври 1965 г. в Русе. състезава седем години за „ЦСКА“, като 5 пъти е шампион на България. От 1991 г. играе за италиански отбори – първо в „Алпитур“, а след това – в „Агридженто“, „Сполето“ и „Фано“. През последната си година като активен състезател Любо Ганев играе един сезон в гръцкия „Арис“, с който става шампион. През 1998 г. прекратява спортната си кариера и се насочва към бизнеса. В мъжкия национален волейболен отбор е от 1985 до 1998 година. Носител е на бронзов медал от световното първенство във Франция през 1986 г. След прекратяване на спортната си кариера се занимава с много и различни бизнеси, участва в много телевизионни шоупрограми. От 13 март 2020 г. е президент на Българската федерация по волейбол.

Владимир Манчев – бивш български футболист. Роден е на 6 октомври 1977 г. в Пазарджик. За престоя си в ЦСКА Манчев вкарва 41 гола за 86 мача. През сезон 2001/02 на А група става голмайстор на България и печели приза Футболист на футболистите. През лятото на 2002 е продаден на френския гранд Лил. Нападателят се включва успешно във френския отбор, където остава до есента 2004 г., когато е продаден на испанския Леванте. За два сезона с Леванте Манчев изиграва 60 мача и вкарва 20 гола, като успява да помогне на отбора си да се завърне в Примера дивисион. За националния отбор на България Владо Манчев има 19 мача и 3 гола. През изминалия сезон Владимир Манчев беше част от щаба на Христо Янев, с който ЦСКА успя да спечели Купа България.

Димитър Туджаров (Шкумбата) – български актьор – комик. Роден е на 6 октомври 1954 г. в Петрич. Шкумбата е най-добре познат като разказвач на вицове (англоезичният термин е „скечове“). През 1979 г. завършва ВМЕИ – София, магистър по Автоматика и телемеханика, но тъй като неговите призвание и талант са безспорно на актьор и комик, той се реализира професионално на сцената като такъв повече от 30 години. През 2009 г. той се дипломира с магистърска степен по Реторика в СУ „Св. Климент Охридски“, във факултета по Философия. От 1997 до 1998 г. по телевизия 7 дни води собствено шоу, наречено „Шоуто на Шкумбата“. Автор на много продукции и моноспектакли, някои от които са: „Смях до сълзи“, „Тежко е, но няма как!“, „Животът иска жертви, но няма да сме ние“, „Параграф 23“. От 25 май 2020 г. е водещ на хумористичното предаване „Tonight with Шкумбата“ по 7/8 ТВ.