На днешната дата:

През 1642 г. експедицията на Абел Тасман акостира в Нова Зеландия.
През 1860 г. в Цариград се подписва акт за възстановяване на българската автономна църква под върховенството на папата.
През 1787 г. Ню Джърси става 3. щат на САЩ.
През 1890 г. в Лондон е открита първата електрифицирана линия на метрото.
През 1916 г. по време на Първата световна война завършва най-кървавото сражение — битката при Вердюн, взела 950 000 жертви.
През 1940 г. по време на Втората световна война Хитлер одобрява плановете за операция "Барбароса" — внезапно нападение над СССР.
През 1956 г. Япония е приета за член на ООН.
През 1966 г. астрономът Ричард Уокър открива Епиметей — естествен спътник на Сатурн.
През 1969 г. във Великобритания е отменено изпълнението на смъртно наказание.

Празници и събития:

Православната църква чества Св. Модест, патриарх Йерусалимски - Св.Модест e известен като покровител на земеделците и овчарите. Името на св.Модест рядко може да се види и чуе в цялата българска етническа територия, но в района на Странджа той е особено популярен. Почита се като защитник на добитъка и вероятно затова е на почит в Странджа, където скотовъдството е основен поминък. Празникът се чества с колоритни обредни практики. На този ден впрегатните животни - биволи, коне, волове, не бива да се впрягат. Жените месят и раздават специални обредни хлябове и пити, задължително намазани с много олио, "за да е мазен вратът на добитъка". Ако в някой дом добитъкът често умира, домакините слагат на този ден пред иконата на светеца малко яремче или рогца от алуминий, а понякога и от сребро.