През 1558 година испански мореплаватели донасят в Европа тютюна за пушене. Неговата родина е Америка, където дълго време е използван от индиански шамани и лечители. След пренасянето му в Европа, тютюнът бързо придобива популярност, превръщайки се в един от основните икономически двигатели на европейската колонизация на Америка. 

В България тютюн се отглежда от 1717 година.

На 5 март 1940 година членовете на съветското Политбюро издават заповед за екзекуция на 25 000 души от полската интелигенция, в това число 17 500 военнопленници. Масовото убийство остава в историята като Катинското клане.

Жертвите са взети като военнопленници, след като Съветският съюз нахлува в Полша през септември 1939 г. Разстрелите са извършени главно в гората край село Катин и в щабквартирата на НКВД в град Калинин.

През 1942 г. строителни работници, копаещи под ръководството на германските въоръжени сили, откриват близо до вилната местност Катин ров, пълен с неразложили се трупове. Мнозинството от тях принадлежат на полски офицери. Германците огласяват зловещата си находка пред световната общественост през пролетта на 1943 г. Те заявяват, че поляците са разстреляни по заповед на Йосиф Сталин още през пролетта на 1940 г. По искане на Германия е свикана комисия. Започва разследване, в което участва и българският патолог доц. Марко Марков, който подписва крайното заключение на комисията, но не представя собствено мнение.

След Деветосептемврийския преврат в България доцент Марков е съден. По време на делото патологът декларира, че е подписал заключението под натиск на немските лекари. По-късно той свидетелства пред съда в Нюрнберг, където оттегля подписа си от заключението и също така заявява, че разстрелите са станали не по-рано от последната четвърт на 1941 г.

През 1943 г. Съветите си връщат обратно катинските територии, правят повторна ексхумация и обвиняват за случилото се Вермахта. Съветската държава твърди, че жертвите са били разстреляни през есента на 1941 г. от германците. 

На 14 април 1990 г., 47-ата годишнина от разстрела, СССР изразява официално „дълбоки съжаления“ и признава, че тайните служби на СССР са отговорни за разстрела. По-късно Борис Елцин разсекретява архивите, отнасящи се до случая, от които става ясно, че разстрелите действително са били извършени през април и май 1940 г. от части на НКВД.

На 5 март 2003 година екип от учени от Open University във Великобритания открива огромно замръзнало езеро, което се намира под повърхността на Марс.

До този извод специалистите, ръководени от Джон Мъри, достигат след изследване на снимки на повърхността на Марс в района Елизиум.Те изследват oбласт, която се намира на 5 градуса северно от екватора на Червената планета. Релефът на Елизиум се различава от релефа на намиращите се около него райони. Според учените, необичайният за тази част на планетата релеф е получен вследствие голямо наводнение, което се случва преди около 5 милиона години по неизвестна причина.

Леденото море е с размери 800 на 900 километра и се намира на 45 метра дълбочина.

Рожден ден на 5 март имат диригентът Адриана Благоева, музикантът Джон Фрушанте (Red Hot Chili Peppers), актрисата Ева Мендес и други.