През 1719г. е публикуван е романът на английският писател Даниел Дефо - "Робинзон Крузо". За първообраз на романа се счита корабкрушенецът Александър Селкир, който е открит през 1709г. на остров Мас-о-Тера. Предполага се, че Селкир е прекарал близо пет години на острова. Селкир е шотландец, а след като е бил намерен е бил умел ловец и успешно използва намерените ресурси на острова. Именно това е и в основата на романа на Дефо. 

Романът става един от най-популярните в света, като екранизиран няколко пъти. Най-известният филм е от 1997г. с участието на Том Ханкс. 

През 1792 година Франция въвежда гилотината, като средство за смъртно наказание. Гилотината е устройство за изпълнение на смъртна присъда чрез обезглавяване. Устройството е известно за това, че е било основен метод на екзекуция във Франция по времето на Френската революция. Приблизителният брой на жертвите на това изобретение е между 15 000 и 40 000 души.


Гилотината

Гилотината се приема, като нов метод, който да бъде използван върху всички осъдени хора, без оглед на социалното им положение. Като целта на наказанието се свързва и състои в това да се отнеме живот, а не да се причини физическа болка.

Основната причина за успеха на гилотината е убеждението, че тя е хуманна форма на екзекуция, противопоставяща се на предишните методи за наказание. Чак на 9 октомври 1981г. гилотина като средство за екзекуции във Франция е забранена. 

През 1925г. в София пристига като Апостолически нунций бъдещият папа Йоан XXIII – Анджело Джузепе Ронкали

Ронкали реално става първият папа, който посещава България, макар и той да прави това преди да стане глава на римокатолическата църква. 

След него България са посещавали папа Йоан Павел II и папа Франциск, но и двамата вече идват като действащи глави на римокатолическата църква. 


Анджело Ронкали

През 1988г. върховеният съд на Народна република България осъжда на смърт чрез разстрел преките участници в Атентата на гара Буново. При атентата загиват седем души, а девет са ранени. Това е най-големият желозопътен атентат в България. Атентаторите са от Турско националноосвободително движение в България, които правят серия от атентати по време на Възродителния процес.

През 2005г. България и Румъния подписват Договора за присъединяване към Европейския съюз. Двете страни официално са приети в евросъюза през 2006г. 

Рожденни дни празнуват българският актьор Ицках Финци и филмовата легенда Ал Пачино. Навършват се 69 години от рождението на футболната легенда Йохан Кройф. През 2013-а умира китарист на българската група "Щурците" Петър Гюзелев


Ал Пачино