Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

927 г. – С тържествена сватбена церемония в Константинопол е сключен бракът между византийската принцеса Мария Лакапина и българския цар Петър I.

Фигурите на Цар Петър I и царица Мария Лакапина в реални размери и царствена обстановка в Археологическият музей в старата столица Велики Преслав.

927 г. – Българската църква е обявена за автокефална църква и за първи български патриарх е избран Дамян – архиепископ на Дръстър (Силистра). Автокефална църква в православието е термин, с който се обозначава самостоятелна църква, административно независима от останалите църкви. Днес православните в света са над 185 000 000 обединени в различни църкви. Първите автокефални църкви възникват в процеса на обособяването на отделните поместни църкви начело с патриарси и митрополити във Византия. В днешно време съществуват петнадесет автокефални църкви.

1879 г. – Назначен е първият главен равин в Княжество България – Гавриел Алмознино.

1900 г. – Открита е жп линията Русе – Търново (130 км).

1944 г. – България във Втората световна война: С настъпление на 1-ва, 2-ра и 4-та български армии в Югославия – Сърбия и Вардарска Македония срещу отстъпващата от Гърция германска войскова група „E“ започва първият период от участието на България във водената срещу Нацистка Германия Отечествена война на България.

1960 г. – Народна република България установява дипломатически отношения с Република Куба.

1961 г. – Народна република България признава Сирия и установява дипломатически отношения с нея.

1963 г. – Народна република България подписва търговска спогодба с Канада.

1980 г. – В Париж е открита изложбата 1300 години България. „1300 години България“ са поредица от чествания и събития, организирани в България в 1981 година по повод годишнината от създаването на Първата българска държава. Тържествените събития, посветени на юбилея започват през 1980 година – по българската телевизия са представени 80 филма от поредицата „1300 години България”, а в страната и чужбина изложби отварят врати една след друга.

2005 г. – При Кашмирското земетресение в контролираната от Пакистан част на областта загиват над 87 хиляди души, 78 хиляди са ранени, а 3,3 милиона остават без подслон. Кашмирското земетресение е земетресение с магнитуд 7,6 по Скалата на Рихтер, станало в 08:51 пакистанско време. По официални данни жертвите са 87 350, но според някои оценки надхвърлят 100 000 души. Около 3,3 милиона души остават без подслон в началото на зимата. Материалните щети се оценяват на 5 милиарда американски долара.

Родени на този ден са:

Бруно Марс - По време на певческата си кариера, Марс се сдобива с 2 награди Грами, а от албумите му се продават 11 милиона копия и 68 милиона от синглите му. За четири от синглите му се счита, че са сред най-добре продаваните сингли на всички времена. Марс се счита за един от най-успешните индивидуални музиканти в света, достигнал 5 номер-едно сингъла в Хот 100 на Билборд от началото на кариерата му през 2010 г. насам, което е по-бързо от кой да е друг певец от Елвис Пресли насам. През 2011 г. Марс е обявен от списанието Тайм за един от „100-те най-влиятелни личности в света“. През 2014 г. той е поставен под номер 1 на класацията Форбс "30 под 30 [-годишни]". Марс е също така номиниран за „Топ музикант на годината“ през май 2014 г. на Музикалните награди на Билборд.

Мат Деймън е американски актьор, сценарист и продуцент. Носител (заедно със своя приятел Бен Афлек) на Златен глобус и Оскар за най-добър оригинален сценарий за филма Добрият Уил Хънтинг. Роден е и израства в Кеймбридж, Масачузетс. През 1988 година завършва средно образование и започва да учи в Харвард, но не завършва поради редица ангажименти като актьор. Дълго време негова приятелка е Уинона Райдър, но се разделят през 2000. Женен за Лусиана Баросо от 2005 насам, имат три дъщери – Изабела, Джия и Стела.

Бела Торн - Анабела Ейвъри Торн е американска актриса, певица, танцьорка, модел, дизайнер и писател. Най-известната ѝ роля е на Сиси Джоунс в сериала на Дисни Ченъл „Раздвижи се“. Снимала се е в над 30 филма и сериала и над 60 реклами. Участва с малка роля и във Магьосниците от Уейвърли Плейс. Авторка е на песните „Contagious Love“, „This is My Dance Floor“, „Something to Dance For“, „TTYOXOX“ и „Watch Me“.