През 64 г. в Рим избухва голям пожар в търговската част, който унищожава две трети от града в последвалите 6 дни.

През 1864г. в Букурещ е отпечатан единственият брой на вестник "Бранител". Той е издаден и редактиран от Георги Раковски. Има издание на български и румънски език. Целта е да се създаде българско-румънски съюз. Това обаче така и не става и това се оказва единственият брой на вестника. 

През 1877г. по време на Руско-турската война от 1877 до 1878г. започва първата Шипченска битка, в резултат на която османските сили се изтеглят и Предният отряд на руската армия, под командването на генерал Йосиф Гурко, установява контрол над Шипченския проход.

През 1879г. започва началото на българската дипломация. Открити са първите български дипломатически представителства в Цариград, Белград и Букурещ и са назначени първите български дипломатически агенти. От 1999г. денят се отбелязва като Ден на българската дипломатическа служба. 

През 1880г. е учреден първият българския медал За Освобождението 1877-1878 година. С него са наградени представители на българското Опълчение, воювали по време на Руско-турската война от 1877-1878г.

През 1990г. е пусната в експлоатация първата линия на Парижкото метро

През 1903г. провежда се финалът на първия Тур дьо Франс. В момента турът е едно от най-големите състезания в света на колоезденето. 

През 1980г. в Москва са открити XXII летни олимпийски игри, които са бойкотирани от западните страни. Четири години по-късно страните от Източния блок бойкотират Олимпиадата в Лос Анджелис през 1984г. 

На днешната дата рожден празнува един от основателите на групата Queen Брайън Мей, българската певица Богдана Карадочева, един от най-големите български китаристи Иван Лечев

Днес се отбелязва бойният празник на 2-ри артилерийски полк, който участва във всички войни по време на Третото българско царство. 


Брайън Мей