През 1775г. избухва Американската война за независимост. Тринадесетте колонии се изправят срещу Британската империя и успяват да спечелят война, която полага началото на Съединените американски щати. Френското кралство и Испанската империя подпомага американците. На 4 юли 1776 г. тринадесетте колонии обявили независимостта си с Декларацията за независимост, дело на Томас Джеферсън и гласувана от Континенталния конгрес в Залата на независимостта, Филаделфия. 

През 1944г. случайно е открита Казанлъшката гробница под могилен насип от войници, които копаели окоп в североизточната част на Казанлък. Могилата имала вид на естествен завършек на природно хълмистото възвишение. Тя била висока 7 m, с диаметър на основата 40 m. Войниците попаднали на иззидана каменна стена. Любопитството ги накарало да я разбият, след което влезли в нисък и тесен коридор, където имало повалена правоъгълна гранитна плоча, а от там в кръгло засводено помещение. Осъзнали, че са открили нещо важно, те извикали археолог и той потвърдил предположенията им. Така бил открит забележителен паметник от ранноеленистическата епоха в България, който сега е сред Стоте национални туристически обекта. Могилата е принадлежала на тракийския владетел Ройгос. Гробницата се превръща в един от символите на българското културно наследство.  

През 1995г. в Оклахома Сити е извършен атентат, който до тогава е най-големият мащабен терористичен акт в САЩ. С кола бомба е взривена е федералната сграда "Алфред П. Мъра". Убити са 168 души, а почти 700 са ранени. След атентатите от 11 септември 2001, атентатът от Оклахома е вторият най-мащабен терористичен атентат в САЩ, но остава първият направен от американци. За атентата са обвинени военнослужещите Тимъти Маквей, Тери Никълс, Майкъл и Лори Фортие. През 2001г. Маквей е осъден на смърт и екзекутиран, а Тери Николс получава доживотна присъда. Според мотивите на атентаторите е Обсадата на Уейко през 1993г. В нея властите елиминират 79 от членовете на сектата Клонка Давидова. 


Атентатът в Оклахома през 1995г.

През 2005г. Йозеф Рацингер е избран за новия папа. Рацингер става папа Бенедикт XVI и е избран на втория ден от папския конклав. Той заменя папa Йоан Павел II. Бенедикт става вторият немски папа, а през 2013-а заради здравословното си състояние се оттегля от поста и става вторият папа след папа Целестин V през 1294г., който се оттегля от поста. Бенедикт е заменен от папа Франциск, който и до ден днешен е глава на римокатолическата църква.

През 2007г. цар Калоян е тържествено погребан с държавни почести в църквата "Свети Четиридесет мъченици" във Велико Търново. На погребението присъства и тогавашният президент Георги Първанов. Според много историци обаче няма никакви категорични доказателства, че именно тленните останки на цар Калоян са били погребани. 

Навършват се 139 години от рождението на автора на теорията за еволюцията на видовете - Чарлз Дарвин. През 2020-а година в катастрофа загива известният журналист Милен Цветков


Чарлз Дарвин