На 28 май 1920г. в Царство България от Народното събрание е приет "Закон за трудовата повинност". Той задължава младежите, навършили 20 години и девойките – 16 години, да полагат безплатен труд в полза на държавата съответно по 12 и 6 месеца. Законът позволява откупуване от трудовата повинност. 

През 1930г. е една от най-високите сгради в света - "Крайслер Билдинг" в Ню Йорк. Сградата е един от символите на Ню Йорк. Крайслер Билдинг е висока 319 м., намира се в източната част на Манхатън, на кръстовището на Лексингтън Авеню и 42-ра улица. Първоначално собственик на небостъргача е компанията "Крайслер". Сградата е висока 318,9 метра с антената (282 до покрива), има 77 етажа, 32 асансьора и разгъната площ от 111 201 м².

През 1964г. Образувана е Организацията за освобождение на Палестина - ООП. Организацията цели страната да стане независима. Дълго години организацията е единствената палестинска организация, която представлява палестинските араби в международната общност. След серия от конфликти по времето на Ясер Арафат начело на организацията са подписани исторически мирни договори с Израел и напрежението спада. Постепенно то ескалира още няколко пъти, включително и тази година, когато за първи път от 7 години насам Израел и Палестина отново влязоха във военен конфликт. 

 

През 2009г. край местността Бакаджиците близо до Ямбол загиват 17 души. По време на събора стар автобус Чавдар се обръща в близост до връх Бакаджик и помита качващите към върха хора. Загиват 17, а над 20 са ранени.

Роден е българският революционер Никола Обретенов и британският писател Йън Флеминг дал живот на най-известния шампион в света - Джеймс Бонд. Рожден ден празнува австралийската певица Кайли Миноуг

Умира българския поет Пенчо Славейков и българската певица Леа Иванова. 


Пенчо Славейков