В днешния ден 19 февруари оставяме почит към Апостола на Свободата - Васил Левски. Един от най-големите български революционери е обесен на 18 февруари, но честванията се провеждат на днешната дата, като има доста противоречиви коментари кога точно трябва да се чества паметта на Апостола. 

Днес в повечето български градове, сред които Пловдив и София се прекланяме пред паметника на Апостола. Вчера тържествата започнаха със зара проверка в родния град на Васил Левски - Карлово. 

Днес е патентован фонографа от Томас Едисън. Той е един от първите уреди, служещи за записване и прослушване на звук и е  предшественик на грамофона.

Дословно думата фонограф може да се използва за определяне на всяка конструкция, предназначена за записване на звук.

Едисън го демонстрира за първи път на 29 ноември 1877, а на днешната дата през 1878г. го патентова. 

При този апарат звукът се записва чрез резец, изменящ дълбочината на пътечка, разположена по винтова линия върху цилиндър (валяк). Прослушва се с помощта на игла. Цилиндърът се върти с постоянна скорост. По-нататъшното развитие на звукозаписните апарати става, като записването и прослушването на звука е върху и от диск (плоча). Тези апарати са наречени грамофони, а дисковете за записване и прослушване на звука – грамофонни плочи.

Смяната на фонографския валяк с грамофонна плоча става не поради по-доброто качество на звука върху грамофонната плоча, а поради по-лесния и по-евтин начин на производство на дискове вместо цилиндри.

С манифест на руския император Александър II в Русия е премахнато крепостничеството. Така „Манифест за всемилостиво даряване на крепостните с правото да бъдат свободни селски жители и за устройството на техния бит“, както и „Положение на селяните, излизащи от крепостни зависимости“. Така страната става една от последните, които премахва робството. 30 години по-рано това правят Османската империя и Великобритания, а през 1865г. САЩ също отменя робството. 

През 1886г. е подписан Букурещкият мирен договор между България и Сърбия. Той е подписан след Сръбско-българската война от 1885г. Въпреки победата на българите те са принудени на много отстъпки и за да бъде признато Съединението правителството на Петко Каравелов отстъпва от исканията си. 

През 1910г. е открит един от най-големите и известни стадиони в света - Олд Трафорд. На стадиона играе Манчестър Юнайтед, а капацитет е 80 000 места и става най-големият стадион в Англия. Стадионът е посрещал и финал от Шампионската лига през 2003, мачове от световни, европейски първенства и олимпийски игри. 

Днес рожден ден празнуват двата от големите български спортисти. Боксьорът Детелин Далаклиев, който е световен шампион и четирикратен европейски шампион на Европейски съюз. Днес празнува и най-добрият български сумист Калоян Махлянов - Котоошу.