През 1378 година започва строителството на Бастилията. Бастилия, буквално означава „крепост, затвор“.  Историческата крепост се е издигала на мястото на настоящия Площад Бастилията в Париж.

Бастилията е играла важна роля във вътрешните конфликти на Франция и през по-голямата част от съществуването си е служела за държавен затвор на френските крале и аристократи. Функциите на затвор са окончателно затвърдени при Луи XIV, макар че продължава да се нарича кралски замък, а бюджетът ѝ се определя заедно с останалите кралски дворци.

Крепостта има стени, високи около 30 метра, осем кули и е заобиколена с широк ров, пълен с вода. В началото на Френската революция е превзета от разбунтувалите се парижани, след което е разрушена и на нейно място отворен площад.

Бастилията играе важна роля във Френската революция, като превземането и се счита за основен акт от революцията и се осъществява на 14 юли 1789г. 


Бастилията 

През 1876 година в Панагюрище е осветено въстаническото знаме за Априлското въстание. То е изработено от Райна Попгеоргиева Футекова-Дипчева. В деня на освещаването му, от свещеници от града и околните села, Райна Княгиня му пришива приготвени през нощта пискюли. Освещава се

Райна Княгина е българска учителка и акушерка и е едва на двадесет години, когато Георги Бенковски й предлага да ушие знамето за Априлското въстание.

Лъвът на знамето е нарисуван от Стоян Каралеев (Баненеца) по образец на лъва, отпечатано на корицата на Устава на БРЦК, а буквите са изписани от Иванчо Зографа. Освен надписа „Свобода или смърт“ в долния край има и 2 букви – „П“ и „О“, които означават за „Панагюрски окръг“.


Райна Княгиня

През 1970 година за първи път в САЩ е отбелязан Ден на Земята, а през 1990 година празникът на планетата е обявен от ООН за международен.

Тази година се навършват 50 години от първото честване на Международния ден на Земята. Празникът се отбелязва от над половин милиард души по целия сват. Основната и единствена цел е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда. Замислете се, какви щети нанасяме на природата?! Има начин да ги намалим, но това не е възможно за ден, а като си изградим навици.

За празника всяка година международна мрежа координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави. Дейностите им са насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

 

През 1915г. един от лидерите на ВМОРО Яне Сандански е убит при засада край Мелник. Засадата го чака в местността Блатата, където срещу него се стреля. Сандански пада от коня и си счупва крака, но продължава престрелката. Нападателите са 7 – 8 души, въоръжени с пушки. Те са от районната неврокопска чета на ВМОРО, като един от тях го заобикаля в гръб и го застрелва. Смята се, че покушението е организирано от Стоян Филипов, а за физически убиец се сочи Андон Качарков. Съдът обаче ги оправдава поради липса на доказателства. 

На днешната дата са родения руският съветски лидер и създател на СССР Владимир Ленин, българският поет Валери Петров и актьорът Никола Анастасов


Валери Петров