13 октомври е обявен за Световен ден без сутиен

Целта е да се привлече общественото внимание към проблемите на жените, болни от рак на гърдата. Целият месец октомври е посветен на борбата с тази коварна болест и повишаване на информираността. Идеята е не само подкрепата в борбата с рака на гърдата, но и възможността за "освобождаване” от сковаващите традиции в женското облекло.

На този ден дамите трябва да захвърлят сутиените си и да излязат навън спокойно без тях. По този забавен начин жените ще покажат, че са запознати с тежкото заболяване, както и с неговото лечение.
От години лекарите се борят с този изключително сериозен здравен проблем, а учените търсят начин да намерят постоянен лек за него. Въпреки наистина добрите постижения и успехи относно заличаването на рака, проблемът продължава да е налице и да вълнува всяка жена.

Именно ракът на млечната жлеза е на първо място по честота при жените и представлява 26.4% от всички злокачествени заболявания при тях, сочат данните на Националния раков регистър от последното проучване през 2012г. Най-сигурният начин за превенция на болестта са честите прегледи от специалисти. За щастие медицината е напреднала в борбата с нея и ако се открият навреме признаци за наличието й, може да се излекува напълно. Голяма част от известните личности също не остават безпристрастни в този ден, като подкрепят инициативата и свалят сутиените си.

Шарл Месие открива спиралната галактика „Водовъртеж“ (M51)

M51 (или NGC 5194-5) е астрономически обект под номер 51 в каталога на Месие, който представлява двойка галактики, отдалечени на 31 милиона светлинни години от Земята, в съзвездието Ловджийски кучета. Обектът е образуван от огромна спирална галактика с диаметър 100 000 светлинни години и от една малка неправилна галактика (NGC 5195). Заради нейните лесно наблюдаеми ръкави, спиралната галактика е наричана понякога „Водовъртеж“ (от английското Whirlpool, като това наименование не е официално възприето в Астрономическия календар на БАН).

Спиралната галактика в M51 е била открита от Шарл Месие през 1773 г., а нейната спътничка неправилната галактика NGC 5195 – малко по-късно, през 1781 г. от Пиер Мешен. Астрономът Лорд Рос открива спиралната структура на голямата галактика през 1845 г. с телескоп от 180 см диаметър и за първи път прави скица, така, както я виждаме днес със съвременните уреди.
През 1994, 2005 и 2011 г., в M51 са били наблюдавани избухванията на три свръхнови звезди. През 2001 г. след наблюдаването на NGC 5194 от телескопа Хъбъл, учените преразглеждат модела на образуване на спиралните галактики с два ръкава.

Във Вашингтон е направена първата копка на строежа на Белия дом

Белият дом е официалната резиденция на президента на САЩ. Сегашното название на сградата е дадено през 1901 г. от президента Теодор Рузвелт, а преди това сградата е наричана Президентски дворец, Президентска къща или Седалище на изпълнителната власт.

През декември 1790 г. президентът Джордж Вашингтон подписва документ, наречен Act of Congress, в който определя град Вашингтон за столица по следния начин: ...резиденцията на федералното правителство ще бъде в окръг, чиято площ няма да бъде по-голяма от 10 квадратни мили на крайбрежието на Потомак.... Намира се на адрес Вашингтон (окръг Колумбия), Пенсилвания авеню 1600.

Лично президентът заедно с градския архитект Пиер Л'Енфант избира мястото, върху което да бъде построен президентският дворец. Обявеният конкурс за проект е спечелен от Джеймс Хобън. Сградата започва да се изгражда през октомври 1792 г., а официално е предадена за използване през 1800 г.

Първият президент, който я използва като своя резиденция, е Джон Адамс. Оттогава всяка президентска двойка извършва някакви промени в интериора на сградата, тъй като Белият дом е не само административна сграда, но и частен дом на президента и неговото семейство. Сградата е също така единствената резиденция на президент в света, която е отворена за публични посещения.

През 1990 е награден Джон Атанасов

Американският президент Джордж Буш награждава Джон Атанасов с националния медал за техника и технологии с думите: „Професор Джон Атанасов, който винаги е подчертавал българския си произход и се гордее с него, е пример за всички...“. Това е най-голямото отличие в живота на бащата на компютрите.

Личности родени на този ден:

Маргарет Тачър е британски политик и първата жена, изпълнявала функциите на министър-председател (премиер-министър) в Обединеното кралство – позиция, която тя заема от 4 май 1979 до 28 ноември 1990 г. Тя е лидер на Консервативната партия от 1975 г. до края на премиерството си. Още преди да дойде на власт, тя е наричана Желязната лейди в съветската пропаганда – прозвище, останало до днес. Член е на Ордена на жартиера и Ордена за заслуги. На 26 юни 2003 г. остава вдовица. В последните години от живота на Тачър нейното здраве е разклатено – в края на 2012 г. тя претърпява тежка операция за отстраняване на израстък на дебелото черво. Умира на 8 април 2013 г. в хотел „Риц“ в Лондон на 87-годишна възраст, след няколко прекарани мозъчни инсулта.

Станислав Найденов Найденов – Спенс е български рапър и продуцент. Роден е в град Плевен. Още като ученик е запален по музиката, но предпочитанията му клонят към метъла – слуша W.A.S.P. и Helloween. Едва по-късно узрява за рапа, под влияние на Snoop Dogg, Kurupt, Dr. Dre и най-вече 2Pac. Докато учи във II АЕГ „Томас Джеферсън“, Спенс прави първите си опити за демо записи, разбира се, съвсем аматьорски – със синтезатор и двукасетъчен касетофон. През лятото на 2000 гододина започва работа по дебютния си албум. Албумът „Прекалено лично 1“ излиза през февруари 2000 година и веднага се нарежда сред най-продаваните заглавия в жанра, печели още повече почитатели на Спенс. В него певецът проповядва легализиране на марихуаната, освен това се засягат ежедневните проблеми, с които се сблъсква младото поколение, както и за корумпираните ченгета и политици. Пилотният клип към албума „Направи ме“ е цензуриран от БНТ, телевизия „ММ" първоначално го сваля от ефир, а впоследствие го излъчва само след полунощ.