Честваме Световният ден за борба със СПИН

Световният ден за борба със СПИН е посветен на повишаване осведомеността за СПИН-пандемията, причинена от разпространяването на вируса ХИВ, а също и оплакването на загиналите от болестта. Правителствени и неправителствени организации по света обикновено отбелязват този ден с лекции за болестта, както и контрола и превенцията ѝ.

Световният ден за борба със Синдром на придобита имунна недостатъчност е един от осемте глобални здравни кампании, отбелязани от Световната здравна организация. Към 2013 г., СПИН убива повече от 36 милиона души по света (1981-2012), а около 35,3 милиона души живеят с ХИВ, правейки го един от най-важните глобални проблеми на общественото здравеопазване в историята.

През 1953 г. бива отпечатан първият брой на еротичното списание Плейбой

Playboy (Плейбой) е американско мъжко списание, което съдържа снимки на голи жени, журналистически статии и интервюта със светски личности. Негов създател е Хю Хефнър. Списанието се издава на различни езици в над 20 държави от Америка, Европа и Азия. Първа за корица на елитното еротично списание се снима знаковата Мерлин Монро. 

Българското издание е едно от най-популярните мъжки списания в България. Първият брой излиза през април 2002 г. От 2004 г. Плейбой в България организира и конкурса „Мис България Плеймейт“. Всяка година чрез кастинги биват избрани 12 момичета, които да се борят за титлата. На финала жури избира „Мис България Плеймейт на годината“, която получава като награда нов автомобил.

През 1949 г. е роден колумбийският наркобарон Пабло Ескобар

Пабло Емилио Ескобар Гавирия  е смятан е за един от най-безжалостните, амбициозни и могъщи дилъри в историята. Толкова забогатява от търговията с наркотици, че списание „Форбс“ го нарежда на 7-о място в списъка на най-богатите хора за 1989 г.

Често наричан „Краля на кокаина“, Ескобар се превръща в най-богатия престъпник в историята, след като натрупва 30 милиарда долара, докато наркокартелът му установява монопол върху търговията с кокаин в САЩ през 1980-те и началото на 1990-те години.

Пабло остава в историята на престъпния бизнес с прякорите – Дон Пабло, Ел Падрино и Ел Патрон. Тъй като по това време няма наркокартели в Колумбия и само няколко наркобарона, Пабло вижда незавзета територия, която го чака. Той купува кокаинова паста от Перу и я преработва в лаборатория в двуетажна къща в Меделин. Много скоро търсенето на кокаин в САЩ се увеличава драстично и Ескобар започва да организира още доставки, маршрути и мрежи за разпространение из Флорида, Калифорния и други части на САЩ.

 Пабло и съоснователят на картела Карлос Ледер установяват нова точка на прикачване в Бахамите, на острова Норманс Кей. Ескобар и американецът Робърт Веско закупуват по-голямата част от острова, включително самолетна писта с дължина 1 km, пристанище, хотел, лодки и къщи. Те построяват склад с охлаждане, където да се съхранява кокаинът.

С годините незаконният му бизнес придобива невъобразими размери. Ескобар се превръща във враг номер едно в лицето на правителствата на Колумбия и САЩ. Пабло обаче се отличавал с вроден талант към връзките с обществеността и поощрявал бедните колумбийци. Бидейки дългогодишен спортен запалянко, той финансира множество футболни игрища и детски футболни отбори. Той е отговорен и за построяването на къщи в западните части на страната, което го прави изключителни популярен сред бедните.

Ескобар работи усърдно по поддържането на образа си на Робин Худ и често раздава пари чрез множество жилищни проекти и други обществени дейности. Той печели обичта на народа , а с това и много хора в Меделин му помагали да избегне залавяне от полицията, служейки му като информатори и криейки информация от властите.

Продължителната борба на колумбийския картел да поддържа върховенството си над закона довежда до това, че Колумбия се превръща в страната с най-много убийства в света – 25 100 към 1991 г. и 27 100 към 1992 г. Ескобар наема убийци срещу полицаите, в резултат на което загиват над 600 служители на реда.

Битката между наркокартелът на Пабло и полицията намира своя край на 2 декември, когато той е заловен от служителите на реда в едно от личните му жилища. Ескобяр е прострелян няколко пъти, а последният куршум се оказва фатален за наркобаронът.