През 1872г. на първото общо събрание в Букурещ за председател на Българския революционен комитет е избран Любен Каравелов. Идеята за изграждане на единен ръководен център възниква след разпускането на Втората българска легия на Георги Раковски през май и разгрома на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа през юли 1868 г. Тогава част от ББЦ дейците на бившия Таен централен български комитет (ТЦБК), заедно с привържениците на революционните идеи на Георги Раковски, полагат основите на групата „Млада България“ и с подкрепата на групировката през 1868 – 1869 г. Васил Левски предприема първите две обиколки из българските земи и изграждането на революционни комитети в тях.

Програмата на БРЦК е публикувана най-напред в руското емигрантско сп. "Народное дело" (август 1870 г.), а след това и на страниците на в. "Свобода" (октомври същата година). В най-разгърнат вид тя е изложена в брошурата "Български глас", издадена също през 1870 г.


Любен Каравелов

През 1877г. е създадено Българското опълчение. То се включва в състава на руската армия по време на Руско-турската война от 1877-1878. Опълченците участват на всички големи боеве по време на войната включително и битките на Шипка и Плевен. 

През 1917 г. в битката при Дойран по време на Първата Световна война поетът Гео Милев е ранен и впоследствие губи едното си око. Неговият пост е открит от англичаните и е подложен на артилерийски огън. Милев е тежко ранен в главата и загубва дясното си око. Поетът впоследствие е убит от властите през 1924, след като е привикан на справка. 

През 2011г. състои се сватбата на Уилям, Херцог на Кеймбридж и Кейт Мидълтън. Мидълтън не е от кралско потекло и първоначално от кралския двор са против сватбата. Уилям е втори кандидат престолонаследник за английската корона след баща си Чарлз.

Родени са българската поети Елисавета Багряна и Любомир Левчев. Рожден ден празнуват актьорът и носител на Оскар Даниел Дей-Люис и тенис легендата Андре Агаси

През 1982г. ЮНЕСКО обявява днешния ден за Международен ден на танца. Денят не е избран случайно, защото е рождения ден на френския балет майстор Жан-Жорж Новер, реформатор и теоретик на хореографското изкуство, който влиза в историята като бащата на съвременния балет.

От 1996г. в България се отбелязва деня за почитане на загиналите при трудови злополуки. 


Елисавета Багряна