На този ден: Отбелязваме Международния ден на джаза

В Нидерландия отбелязват празника на кралицата

България 30.04.2022 07:30 862 0
На този ден: Отбелязваме Международния ден на джаза

Тук е мястото, на което ще ви припомним какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Международен ден на джаза

"Ако се налага да попиташ какво е джаз, никога няма да разбереш" - Луис Армстронг

За 9-та година ще отбележим Деня на джаза. Празникът е обявен през ноември 2011-та година от ЮНЕСКО, за да подчертае ролята на специфичния стил музика в съвременния свят.

Музикалният стил джаз възниква в първата половина на 20 век в южните части на САЩ и съчетава в себе си африкански и европейски музикални традиции. Съчетава американска популярна музика от XIX-ти и XX-ти век. Това е очевидно от характерните му черти, които включват суинг, рагтайм, полиритмия и импровизация. Липсата на фиксирани правила го превръща в един от най-жизнените и разнообразни музикални жанрове в света.

Основана е църквата на Сатаната

Църквата на Сатаната е създадена на 30 април 1966 година в Сан Франциско от Антон Шандор Ла Вей, който се обявява за неин жрец и остава такъв до смъртта си. Тя представлява организация, която се занимава с възприемането на плътската същност на човека, така както е описано в „Сатанинската библия“, написана от основателя.

Антон Шандор Ла Вей е син на протестантски пастор. Той се занимава с множество професии: свирене на пиано, асистент-дресьор и чистач в цирк, асистент на магьосник.

След като се сключва брак, търси по-сигурни доходи, за да издържа семейството си. Учи за специалист по криминология и работи като фотограф за полицията. Не след дълго напуска и започва да води платени курсове по магия, гадаене, върколаци, вампири и други.

Добрите му познания по философия и митология му позволявали да печели добре от тях. И той решава да легализира печалбите си, като за целта създава Църквата на Сатаната. За членство в нея се плащала определена сума.

Виетнамската война приключва

Виетнамската война, наричана в САЩ „мръсната война“, и известна във Виетнам като Американска война, се води от 1955 до 1975 година между САЩ и Южен Виетнам (Република Виетнам) от една страна, и Северен Виетнам (Демократична Република Виетнам) и Народния фронт за освобождение на Виетнам от друга.

На 30 април 1975 година Виетнамската война приключва и Южен Виетнам престава да съществува. Това е и причината на този ден във Виетнам да се отбелязва Ден на свободата.

Празникът на кралицата в Нидерландия

На 30 април 1980 година, на своя рожден ден, кралицата на Нидерландия Юлиана Нидерландска абдикира в полза на дъщеря си Беатрикс Нидерландска, която става новата кралица.

Денят на кралицата е национален празник в Нидерландия и се празнува всяка година на 30 април, но не винаги е било така. Празникът бил на различни дати през годините, но винаги на рождения ден на кралицата, която е на власт. Беатрикс Нидерландска решава празникът да продължи да се отбелязва на рождената дата на майка й и от тогава датата не е променяна.

Празненствата започват още предишната вечер, на 29 април, когато се празнува Нощта на кралицата. Според традицията, на празника всеки трябва да е облечен в оранжево или да носи нещо в този цвят. Оранжевото се е превърнало в нещо като национален цвят на страната, тък като се асоциира с името на кралското семейство – House of Orange.

Всяка година на този ден има официално шествие на кралицата в различен град от страната. Градът се избира чрез жребий.

Денят на кралицата се отбелязва във всички градове в страната. Традиционно в столицата Амстердам са най-големите празненства, които всяка година привличат повече от половин милион туристи. По време на празника улиците на града са задръстени от шестващи, танцуващи хора, облечени в оранжево. По каналите плуват множество лодки, от които звучи музика.

 

Изпрати новина