ООН отбелязва световния ден на хората с увреждане. Решено е от Генералната асамблея на ООН през 1992 г. да се празнува на 3 декември. Държавите, които членуват в ООН и международните организации, са призовани да честват Деня на хората с увреждания и да провеждат постоянни мероприятия за интегрирането им в обществото.

През 1586г. в Европа са пренесени картофите от Южна Америка.

През 1621г. Галилео Галилей изобретява телескопа.

През 1866г. Петко Славейков основава вестник „Македония“ в Цариград.

През 1891г. се полагат основните на модерната Българска армия. Народното събрание приема Закон за армията.

През 1912г. приключва първия етап от Балканската война. Нейният край е сложен с подписване на примирие между Османската империя като губеща страна и победителките България, Гърция, Черна гора и Сърбия - Балкански съюз. След примирието обаче военните действия продължават и окончателният край на войната е през 1913г.

През 1938г. е приет закон, който национализира собствеността на евреите.

През 1955г. ООН приема решение за създаване на Международна агенция за атомна енергия.

В Кейп Таун, ЮАР през 1967г. Кристиан Барнард осъществява първата трансплантация на сърце на 53-годишния Луис Уашкански. Пациентът умира 18 дни по-късно от двустранна бронхопневмония.

През 1989г. приключва срещата край Малта, която бележи края на Студената война.

Католическата църква отбелязва деня на Св. Франциск.

На днешната дата са родени известният български художник Станислав Доспевски, историкът Божидар Димитров, един от основателите на метъла Ози Озбърн, актрисите Дарил Хана и Джулиан Мур, един от най-успешните ни волейболни треньори Мартин Стоев, както и фигуристката Албена Денкова.

Умира немският механик и оптик Карл Цайс, който е основател на основател на фирмата, Carl Zeiss Jena. От рак умира известният музикант Скатман Джон станал популярен с парчето си от 90-те години Scatman (Ski-Ba-Bop-Ba-Dop-Bop).