Днес е интересна дата, която историята помни. Без да се разделяме на „и“ / „или“, на 9 май се отбелязва почти равнопоставено Денят на Европа и Денят на победата.

Денят на Европа

Денят на Европа е посветен на мира и обединението в Европа. Има два отделни посочени дни на Европа: 5 май за Съвета на Европа, и 9 май за Европейския съюз. Вторият е познат също като Деня на Шуман, възпоменавайки Декларацията на Шуман на френския министър Робер Шуман.

Чества се от 1985 г. На тази дата през 1950 г. Робер Шуман, министър на външните работи на Франция, представя своята декларация пред международната преса в Париж. С нея той призова Франция, Германия и другите европейски страни да обединят производството си на въглища и стомана като "първа реална стъпка към създаването на европейската федерация". Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла.

Страните, към които апелира Шуман, доскоро са участвали в унищожителен военен конфликт помежду си. В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като "Декларацията на Шуман" и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси. Денят на Европа е повод за различни празнични изяви в по-големите европейски градове и столици. Това е още един начин хората от различните нации да се чувстват обединени европейци.

9 май се чества в различни форми в повечето държави - членки на ЕС и кандидат-членки на ЕС, като Турция. Поради политическия характер на този ден, той се използва като възможност да се информират хората за ЕС и да се говори в подкрепа на европейската интеграция. Знамето, като друг символ, има важна роля в честванията. Въпреки че 9 май е по-популярен, тъй като се чества в ЕС, 5 май също все още се празнува от някои европейци, поради факта, че Съвета на Европа има важна роля при защитата на човешките права, парламентарната демокрация, и законността. За разлика от това, Декларацията на Шуман просто предлага обединяването на френските и западногерманските въглища и стомана.

Освен това днес е Ден на град Перущица и селата  Чернолик, Буковец и Мало конаре.

Ден на победата:

Денят на Победата е празник по случай победата на Съюзниците над Нацистка Германия във Великата Отечествена война. Установен е с указ на президиума на Върховния Съвет на СССР от 8 май 1945 г. като се е празнува всяка година на 9 май. След разпадането на СССР денят на Победата остава официален неработен ден в Русия и редица бивши Съветски републики като Азербайджан, Армения, Беларус, Казахстан, Киргизия, Молдова, Русия, Таджикистан, Туркмения, Узбекистан. През 2000 г.Кнесетът приема закон за ветераните от Втората световна война и оттогава Денят на Победата е официален празник в Израел. Следва да се отбележи, че Съюзниците от войната честват на различни дати. Причината за това е разликата в часовото време и усложнената процедура по капитулацията на Германия. Студената война допълнително разделя бившите съюзници, така че в Европейския съюз и САЩ Денят на победата над Германия се празнува на 8 май, а в СССР – на 9 май.

Честване на Ден на победата в България:

През по-голямата част от войната България е част от силите на Оста. Все пак страната участва във финалната фаза на войната срещу Третия райх, но съгласно Парижкия мирен договор тя е със статут на победена държава. България е задължена да плаща репарации на страните победителки и връща всички анексирани териториии. Страната е под надзора на Съюзна контролна комисия и на практика е окупирана от СССР. В Народна република България 9 май не е официален празник, но този ден се отбелязва тържествено, като повсеместно се поднасят цветя и венци на паметниците на загинали български и съветски войници, участници в бойните групи (1941-44) на БКП и партизани, организират се и други тържествени мероприятия. След 10 ноември 1989 г. в България се прекратява организирането на официални тържествени мероприятия по случай Деня на победата. На този ден започва да се отбелязва Деня на Европа, посветен на мира и обединението. В България, както и в ЕС, Денят на победата започва да се отбелязва на 8 май. Въпреки това, всяка година русофили, евроскептици и левичари в цялата страна продължават да празнуват на 9 май. Те отдават почит на загиналите български и съветски воини и полагат на техните паметници венци и цветя. От 2005 г. празнуващите на 9 май носят по руски образец символични георгиевски ленти.