През 1703 г. руският цар Петър Велики основава Санкт Петербург. 9 години по-късно градът става столица на Русия вместо Москва. Санкт Петербург е столица до 1728г., когато Москва става отново столица, но за кратко до 1732г. От 1732г. до 1918г. Санкт Петербург е столица на Русия, но с идването на комунизма от 1918г. до ден днешен Москва е столица на Русия.

През 1866г. в Букурещ е създаден Таен български централен комитет или ТБЦК, приемник на който по-късно става БРЦК. Организациите действат в Румъния и подготвят всенародно въстание срещу османците. За съжаление БРЦК не успява да осъществи напълно идеите си, а се стига и до доста конфликти между част от участниците.

През 1937г. е пуснат в експлоатация един от най-известните мостове в света - Голдън Гейт в Сан Франциско. Мостът отделя Санфранциския залив от Тихия океан. Мостът свързва град Сан Франциско от южната страна на пролива с градчето Сосалито на северния бряг. До 1964г. остава мостът с най-голям отвор в света (1280 m) минат е от Веразано Нароуз в Ню Йорк през 1964 г.

През 1942г. в Чехия е извършен атентат срещу СС обергрупенфюрерър Райнхард Хайдрих. Той е считан за наследник на Хитлер. Хайдрих е един от инициаторите на „окончателното решаване на еврейския въпрос“, координатор на дейностите по борба с вътрешните врагове на Третия райх. Провеждането на операция "Антропоид" цели убийството срещу Хайдрих. Организаторите са от чешката съпротива. Атентатът претърпява сериозно фиаско след като пистолетът на атентаторите засича, но Хайдрих е убит след хвърлена граната. Това е голям удар по Нацистка Германия, като това е и единственият успешен атентат срещу нацистки лидер. Има няколко опита за атентат и срещу Хитлер, но те не са успешни.


Райнхард Хайдрих

През 1960г. в Турция е направен първият държавен преврат след края на Османската империя. Превратът е осъществен от група от 38 млади турски военни офицери, режисиран е от Алпарслан Тюркеш, и е предвождан от генерал Джемал Гюрсел. 16 от 38-те турски офицери осъществили преврата са преминали военно обучение в САЩ през 1948 г. По това време те формират своя антикомунистическа организация, известна като Контргериля, която е турската съставна част в операция Гладио. Началникът на Генералния щаб на турските въоръжени сили, президентът, премиерът и почти всички министри са арестувани, след което президентът Аднан Мендерес и няколко членове на кабинета са обесени на остров Имралъ след скалъпен процес с обвинения в национално предателство.

През 1974г. Жак Ширак е избран за министър-председател на Франция. Той е бил два пъти премиер на страната от 1974 до 1976г. и от 1986г. до 1988г. Президент на Франция от 1995г. до 2007г.


Жак Ширак

През 1985г. стартира процеса за съучастие в атентата срещу Йоан Павел II на Сергей Антонов и задочно – на Тодор Айвазов и Жельо Василев. Антонов е оправдан по-късно, а папа Йоан Павел II заяви при посещението си в България през 2002г., че никога не е вярвал, че има българска връзка в атентата срещу него.

Рожден ден празнува считаният за най-велик Държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър. Той е Нобелов лауреат за мир през 1973 г. Той е на поста от 1969г. до 1975г. при президентите Форд и Никсън.

Рожденни дни празнуват още английският футболист Пол Гаскойн и българската гимнастичка Бианка Панова.

Хенри Кисинджър