Германия и Италия подписват Стоманения пакт в Берлин на днешната дата през 1939г. От Германия подписва министърът на външните работи Йоахим фон Рибентроп, а от Италия – министърът на външните работи Галеацо Чано. На подписването присъстват Адолф Хитлер и Бенито Мусолини.

Стоманеният пакт продължава идеите на Антикоминтерновия пакт във вид на двустранни ангажименти между Германия и Италия. Потвърждава съюза на двете държави и тяхната взаимопомощ в случай на война. Предвижда и икономическо сътрудничество. Заедно с пакта и към него е подписан таен допълнителен протокол.

Двете държави заедно с Япония са основните три съюзници във Втората световна война, която обаче губят. 

През 1947г. продължава борбата против разпространението на комунизма. Президентът на САЩ Хари Труман подписва Доктрината Труман, с която отпуска 400 милиона щатски долара военна и икономическа помощ на Турция и Гърция, за да противодействат на вътрешните комунистически движения. Някои историци считат, че именно това налага началото на Студената война. 

През 1956г. Районът на Трихълмието в Пловдив е обявен за архитектурно-музеен резерват "Старинен Пловдив".

През 1960г. се случва едно от най-тежките земетресения в света. Чилийското земетресение е с магнитуд 9.5, а епицентърът е на 570 км. на юг от столицата Сантиаго. Загиват около 5000 души най-вече от образуваните цунами. 

През 1965г. е открита криптата на Храм-паметника Свети Александър Невски. Тя е първоначално филиал за средновековно и възрожденско българско изкуство при Националната художествена галерия. В момента тя е Музей на християнското изкуство и продължава да бъде към Националната художествена галерия. Нейната основна цел е да бъде представено възможно най-пълно развитието на християнското изобразително изкуство по българските земи. В това отношение сбирката е уникална и няма аналог в другите национални и регионални музейни институции в България. 

През 1972г. Ричард Никсън става първият американски президент, който посещава СССР. Никсън се среща с тогавашния лидер на съюза Леонид Брежнев в Кремъл. Срещата в Москва продължава от 22 май до 30 май. Подписани са няколкото договора за противобалистична ракета, първия Договор за ограничаване на стратегическото въоръжение и споразумението между САЩ и Съветските инциденти в морето. Това се счита за първа част от помирение между двата основни съперника в Студената война. На 29 май Никсън и Брежнев приключват конференцията с подписването на съвместна декларация за избягване на военна конфронтация и за разоръжаване. 

През 2012-а година с епицентър близо до Перник е регистрирано земетресение с магнитуд 5.8. За момента то е най-силното земетресение регистрирано на територията на България в последните години и беше усетено в цялата страна. За щастие нямаше ранени, като имаше щети, но те не бяха големи. 


Новак Джокович

На днешната дата са роденият българският певец Борис Гуджунов и северноирландската футболна легенда Джордж Бест. Рожден ден празнуват манекенката Наоми Кембъл и световинят номер 1 в тениса - сърбинът Новак Джокович.

Умира големият френския писател Виктор Юго.

На 22 май отбелязваме Международния ден на биологичното разнообразие. Темата за тази година е „Нашето биологично разнообразие, нашата храна, нашата здраве“. Целта е вниманието да се фокусира върху биологичното разнообразие като основа за нашата храна и здраве и като ключов катализатор за трансформиране на хранителните системи и подобряване на човешкото здраве. Обявен е от ООН през 1992 г., когато се приема Конвенцията за биологичното разнообразие.


Виктор Юго