1878 г. – С указ на княз Александър Дондуков-Корсаков се създава Българската армия. Първото бойно кръщене на армията е през 1885г., когато започва Сръбско-българската война. Сърбите тръгват към България веднага след Съединението. Армията ни обаче успява да ги изтласка и дори тръгва към Белград, когато е спряна от Австро-Унгария, която заявява, че ще обяви война на България ако достигне Белград. Българската армия участва още в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни.

През 1924 г. в Париж е основана Международната организация по шахмат – ФИДЕ. По този повод днешния ден е обявен за Международен ден на шахмата.

През 1941 г. съветският ръководител Сталин създава НКВД, като обединява Министерството на вътрешните работи и Държавна сигурност, и назначава Лаврентий Берия за негов шеф. По-късно НКВД ще се преобразува в КГБ.

През 1944г. е извършен неуспешен атентат срещу Адолф Хитлер. Заговорът е наричан още операция „Валкирия“ и е неуспешен опит за държавен преврат в Германия.

Извършен е от офицери от Вермахта, водени от полковник Клаус фон Щауфенберг. Самият Щауфенберг влиза на конференция, на която присъства Хитлер, заедно с 20 офицера. Той носи куфарче, в което е поставена бомба. Полковникът поставя куфарчето под масата, в близост до Хитлер. Малко след това получава планирано телефонно обаждане и напуска залата. Предполага се, че полковник Хайнц Бранд, който е стоял до фюрера, неволно е избутал куфарчето с крака си, спасявайки живота му, но обричайки своя.

В 12:42 часа залата е разрушена от бомбения взрив. Повече от 20 души са ранени, а трима офицери умират впоследствие. Хитлер оцелява.

Докато Клаус се завръща в Берлин, на места вече се е разнесла мълвата, че Хитлер е мъртъв. На много места превратът върви добре. Градски командир и конспиратор генерал Пол фон Хасе разпорежда на майор Ото Ернст Ремер, да охранява „Вилхелмщрасе“ и да арестува министъра на пропагандата Йозеф Гьобелс. Във Виена, Прага и на много други места войските арестуват офицерите от СС.

В крайна сметка става ясно, че бомбата от куфарчето на Щауфенберг не е успяла да убие Хитлер, затова планът за завладяване на ключовите места в Берлин с помощта на звена от резервната армия започва да се проваля. Мнозина смятат, че един от най-големите фактори, възпрепятстващи този преврат да набере реално темпо, е неуспехът на войските на място да придобият контрол над комуникациите, идващи и излизащи от Берлин. Адолф Хитлер и командирите му успяват да изнесат реч след опита за преврат, което на свой ред води до бързо прекратяване на преврата като цяло.

Клаус и съмишлениците му биват незабавно заловени и екзекутирани.

През 1974г. турската армия окупира Северен Кипър, след военния преврат, организиран от гръцката военна хунта. И до днес Кипър е разделен на Северен Кипър под контрола на Турция - страната е призната само от Турция. Южен Кипър, в който се говори на гръцки и е държава призната от цял свят.

През 2017-а година умира Честър Бенингтън, който е вокалист на групата Linkin Park.


Честър Бенингтън