На днешната дата през 1201 г. цар Калоян превзема Варна, с което градът преминава от Византийската империя в България. Основен източник на информация за събитието е византийският хронист и историк Никита Хониат. 

Обсадата започва на 21 март, а на 24 март цар Калоян окончателно превзема града и го присъединява към България. Битката е тежка, а Варна е бил защитаван от голям гарнизон войски. За да успеят да превземат крепостта българите изграждат огромна обсадна кула. 

Според Никита Хониат Калоян е избил всички византийски защитници на крепостта. Това е една от причината Калоян да получи прозвището от византийнците - византино убиец. 


Паметникът на цар Калоян във Варна

Днес отбелязваме световният ден за борбата с тубекулозата. Причината е през 1882г. немският бактериолог д-р Робърт Кох обявява, че е открил причинителя на туберкулозата - Mycobacterium tuberculosis. Кох е удостоен с Нобелова награда за медицина. 

Световният ден за борба с туберкулозата се отбелязва за първи път на 24 март 1996 г. по инициатива на Световната здравна организация.

През 1921г. с указ на цар Борис III се премахва наборната военна служба и се преминава към платена доброволческа служба на войнишкия състав. 

През 1923г. Гърция е провъзгласена за република. Започва т.нар. Втора гръцка република. Тя обаче не просъществува дълго. Разочарованието, че мегали идеята - обединяването на всички територии, които Гърция смята за свои и голямата депресия оказват сериозно влияние върху републиката. През 1935г. в Гърция е възстановена монархията. 

През 1999г. НАТО започва въздушни военни действия срещу Югославия. Това е първият път, в който организацията атакува суверенна държава. Най-засегнати са столицата Белград и Нови Сад. Бомбардировките продължават до 10 юни същата година. Икономическите щети са за близо 30 млрд. долара. Загиват поне 1200 души, като според Югославия загиналите са близо 6000. Това реално слага край на войната. Югославският лидер Слободан Милошевич губи изборите от Воислав Кошуница, но не признава поражението си. През октомври той е принуден да се оттегли след множество протести в цялата страна. През 2001г. Милошевич е арестуван и осъден на доживотен затвор от Трибунала в Хага. И до ден днешен атака на НАТО е смятана за най-страшното действие на организацията и поставя много въпроси. Като при бомбардировките загиват и много цивилни граждани. Бомбардировките на НАТО над Югославия са най-големите бомбардировки над страна от Европа от края на Втората световна война. 

Днес се навършва 91 години от рождението на американски актьор Стийв Маккуин. Маккуин участва във филмите: Великолепната седморка (1960), Голямото бягство (1963), Аферата Томас Краун (1968), Булит (1968), Пеперудата (1973) и Ад под небето (1974). 

Умира основоположникът на научната фантастика - френският писател Жул Верн. Автор е на много известни книги, сред които „Двадесет хиляди левги под водата“, „Около света за 80 дни“, „Тайнственият остров“ и много други. 

През 2016-а умира един от най-великите футболисти и треньори в сета нидерландската легенда - Йохан Кройф.  


Йохан Кройф