Тук е мястото, на което ще ви припомним какви важни събития са се случили на днешния ден. Както в исторически план, така и за неща от обществена важност в света и България.

Ден на радиото и телевизията

На 7 май отбелязваме Деня на радиото и телевизията. На този ден руският учен Александър Попов през 1895 година представя своето ново откритие – първия радиоприемник в света.

Той демонстрира пред Руското физическо дружество в Санкт Петербург изобретения от него уред за предаване и приемане на електрически колебания на големи разстояния без проводник, наречен радио.

Така на 7 май 1895 г. е извършено първото безжичното предаване на съобщение на разстояние. Именно това, че не само са излъчвани радиовълни, а чрез тях е предадена информация, е основата на претенцията Александър Попов да се сочи за откривател на радиото, а 7 май да се чества като Международен ден на радиото.

През 1899 г. Попов включва към уреда телефонна слушалка и създава възможност за слухово приемане на сигналите.

Потопен е лайнерът „Лузитания“ 

През 1907 г. английският лайнер пресича Атлантическия океан за 4 дни 19 часа и 52 минути и печели наградата за най-бърз кораб „Синята лента на Атлантика“. Потопен е на 7 май 1915 година от германската подводница U-20. От общо 1959 души на борда загиват 1198 души. Потапянето предизвиква протести в САЩ и впоследствие е сред поводите за включването на Съединените щати в Първата световна война.

Германия обвинява САЩ, че с този кораб превозва тайно боеприпаси за Западния фронт в Европа и по този начин де факто САЩ участва във войната на страната на Великобритания и Франция. Правителствата на САЩ и Великобритания отричат това и твърдят, че на кораба са се намирали само граждански лица.

Втората световна война – началото на края

Съветски и полски войски атакуват и превземат Берлин в края на април, а германските части в Италия капитулират на 29 април. На 30 април е превзета сградата на Райхстага, символизирайки военното поражение на Нацистка Германия, а гарнизонът на Берлин се предава на 2 май.

По това време стават няколко смени в политическото ръководство на воюващите страни. На 12 април умира американският президент Рузвелт и мястото му е заето от Хари Труман. Бенито Мусолини е убит от партизани на 28 април, а два дни по-късно Адолф Хитлер се самоубива в обсадения Берлин и е наследен от гросадмирал Карл Дьониц.

Пълната и безусловна капитулация на Германия е подписана на 7 май 1945 година в Реймс, влизайки в сила на 8 май. Последните германски части се съпротивляват в Прага до 11 май. А краят на войната е обявен на 15 август, когато Япония капитулира.

Създадена е компанията Sony

През 1946 година е основана е компанията Tokyo Telecommunications Engineering с 20 служители, която през 1958 година е наречена Sony.

Името Sony е комбинация между латинското sonus (звук) и английското Sonny Boys (в японския език употребявано със значение на „малолетни гении“). Sony е първата японска фирма, която изписва името си на латиница – факт, който поражда доста дискусии в следвоенното японско общество.

Първоначално компанията произвежда котлони за варене на ориз. Тъй като това производство се оказва не от най-печелившите, скоро след това компанията се концентрира върху производството на електронни уреди за свободното време.

Фирмата Sony разполага с 913 дъщерни дружества (между които и популярния телевизионен канал AXN). Към 2010 година Sony има годишен оборот от над 79 милиарда долара.