През 1985 г. Microsoft пуска операционната система Windows 1.0.

Microsoft Corporation е американска транснационална компания, развиваща дейност в областта на компютърните технологии и разработката на софтуер. Седалището ѝ е разположено в гр. Редмънд, САЩ, най-известните ѝ продукти са операционната система Windows и пакетът от текстообработващи програми Microsoft Office. Тя е първият по големина доставчик на софтуер и услуги в областта на информационните технологии с обем на продажбите в този сектор от 65,7 милиарда долара и общ обем на продажбите от 77,85 милиарда долара (2013 г.). Името „Microsoft“ произлиза от думите софтуер и микрокомпютър, които често се свеждат до две букви - MS. Компанията е основана през 1975 г. от Бил Гейтс и Пол Алън.

Windows 1.0 е 16-битовата операционна система с графичен потребителски интерфейс, издадена на 20 ноември 1985 г. Това е първата операционна система от семейството на Microsoft Windows и първият опит на компанията Microsoft да разработи многозадачна операционна среда с графичен интерфейс, предназначена за персонални компютри. През 1987 г. системата е заменена от Windows 2.0, а в края на 2001 г. Microsoft окончателно прекратяват нейната поддръжка.

През 1954 г. УНИЦЕФ избира днешната дата за Световен ден на децата

В почти всички държави по света се празнува Ден на детето. Този празник е на различни дати и е по различен начин свързан с традицията на отделните държави.

На 14 декември 1954 г. ООН и ЮНЕСКО обявяват 20 ноември за Световен ден на децата. Тази дата обаче не е повсеместно възприета, тъй като голямото мнозинство от страните в света предпочитат да съхранят традициите си в честването на празника. В държавите от бившия Социалистически лагер Международният ден на децата е се свързва с датата 1 юни. Световен ден на децата.

Детски фонд на обединените нации или УНИЦЕФ (United Nations Children’s Fund, UNICEF) е създаден на 11 декември 1946 г. от Общото събрание на ООН, за да осигурява спешна помощ, храна и здравни грижи за децата, пострадали от Втората световна война.

През 1953 г. УНИЦЕФ става неразделна част от системата на Организацията на обединените нации и името му е съкратено от United Nations International Children’s Emergency Fund на съкращението UNICEF. Седалището на УНИЦЕФ е в Ню Йорк, САЩ.

Главна цел на УНИЦЕФ е да помага на децата на човечеството по отношение на изхранването им, опазване на здравето им, а също така по отношение на просветата. Организацията действа в целия свят.

 

През 1914 г. България обявява неутралитет в Първата световна война

Още в самото начало на Първата световна война за воюващите групировки – Централни сили и Антанта, става ясно, че България поради географското си положение на Балканите има ключово значение за спечелване на войната и присъединяването ѝ към една от двете дава стратегическо геополитическо преимущество. За Централните сили това би осигурило пряк сухопътен транспортен коридор по Виа Милитарис между Австро-Унгария и Османската империя, а за Антантата – обратно, прекъсване на връзките, снабдяването и общото командване между Германия и Австро-Унгария от една страна, и Османската империя от друга. През август 1914 г. България обявява, че ще пази неутралитет „с пушка при нозе“, но това е само привидно.

Правителството на Васил Радославов търси удобния момент страната да се включи и изчаква предложенията на двата лагера. През следващата 1915 година Германия и съюзниците ѝ жънат успехи по фронтовете. На Източния фронт руснаците са спрени, на западния германците пробиват фронтовата линия и вече са в близост до Париж. Освен това се проваля замисленият десант при Дарданелите на Антантата. Това предполага, че България ще влезе на страната на Германия, но неуспехът при Париж охлажда амбициите на управляващите в България. Започва „българското лято на 1915 година“, през което и двете групировки във войната се опитват да я привлекат на своя страна. Тъй като Германия обещава по-сигурното, тоест връщане на изгубените територии през Междусъюзническата война, става ясно, че България ще влезе във войната на страната на Централните сили въпреки протеста на опозицията. България се обвързва с този блок с Българо-германски договор (1915), Тайна българо-германска спогодба, Военна конвенция между Германия, Австро-Унгария и България и Българо-турска конвенция (1915). На 23 септември е обявена обща мобилизация.