На 25 ноември Българската православна църква почита паметта на Св. Климент Охридски

Той е един от учениците на Светите братя Кирил и Методий – създатели на славянската писменост и покровители на Европа. След смъртта на Методий през 885 г., Климент е прогонен от Моравия с други ученици и идва в България. Цар Борис І ги приема и им възлага обучението на свещеници на старобългарски език. Климент основава просветна школа в Охрид, смятана за първия славянски университет. В нея за седем години обучава близо 3500 ученици. По-късно, при цар Симеон, е ръкоположен за епископ. Свети Климент Охридски е автор на забележителни за времето си съчинения: жития, похвални слова, химни. Известен е и с преводаческата си дейност.

Софийският университет, чийто патрон е Св. Климент Охридски, също празнува на този ден. Той е най-старото висше учебно заведение в България. Началото му е поставено на 1 октомври 1888 г. Денят на Св. Климент Охридски традиционно е един от големите празници на университета. 

Международен ден за елиминиране на насилието срещу жените

За първи път този ден е отбелязан през 1999 година с резолюция на ООН. Според статистическите данни всяка втора жена в света е жертва на насилие от страна на партньора си, а всяка пета е подложена или заплашена от сексуално насилие. Жените по света са обект на насилие, като размерът и истинският характер на този проблем често остават скрити.
Неотдавна американски учени установиха, че жените, които са изложени на физически или психически тормоз от страна на своя съпруг или партньор, по-често страдат от здравословни проблеми.

Резултатите от изследването на специалистите от щатския университет в Охайо са публикувани в научното издание Archives of Internal Medicine.

Досега, голяма част от здравословните проблеми, регистрирани при жените- жертва на насилие не са се асоциирали пряко с насилието. Такива са болките в гръдния кош, в областта на корема, главоболие, гастроезафагиален рефлукс, инфекции на пикочните пътища и менструални нарушения.

Резултатите са базирани на проучване, проведено сред 3568 жени. Доброволките били подложени на медицински преглед и отговаряли на въпроси, свързани с нанесеното им физическо и психическо насилие. Експертите установили, че домашното насилие нанася трайни вреди върху здравословното, психическото и емоционалното състояние на жените.

Според авторите на изследването, голяма част от емоционално лабилните жени и тези в депресия са жертви на тормоз от страна на партньора си.Освен върху жените, домашното насилие се отразява и върху децата, дори и когато те не са пряко засегнати. Скандалите между родителите, изблиците на агресия и насилие рефлектират върху емоционалното и психическото развитие на децата, оставяйки трайни негативни отпечатъци. Учените са установили, че голям процент от децата, станали жертви или свидетели на домашно насилие, отключват т.нар. „ разстройство с прояви на агресивно поведение “ в зряла възраст. Те несъзнателно копират модела на поведение на своите родители и на свой ред стават агресори.

Разстройство с прояви на агресивно поведение се характеризира със загуба на самоконтрол и склонност да проявяват ненужно насилие към хората около тях, нанасяйки не само материални но и тежки телесни и психически щети. Често, след изблик на агресия, страдащите от това разстройство изпитват силно чувство на вина, съжаление и неудобство за постъпката си.

Специалистите определят изблиците на агресия като импулсивни, неоснователни и обикновено са с продължителност между 10 и 20 минути. В тези периоди агресорите са неконтролируеми, често не осъзнават реално постъпките си и могат да причинят тежки физически наранявания и дори смърт на околните. Изблиците на агресия са епизодични и се появяват през седмици или дори месеци, но могат да се повтарят и ежедневно.

Освен с буйно и агресивно поведение, пристъпите са съпроводени със сърцебиене, изтръпване и загуба на чувствителността на крайниците, тремор, болки в гръдния кош, повишено кръвно налягане и напрежение в главата.

Психолозите са категорични, че основна роля за развитие и проява на подобно агресивно поведение е насилието в детска възраст.

Според учените, съществува и генетична предразположеност, която обаче не е напълно изяснена.

Критериите за диагностика на разстройство с прояви на агресия включват:

Множество инцидентни, при които лицата не успяват да контролират импулсите си и унищожават имуществото, както и нападат други лица. Степенната на агресивност не е пропорционална на инцидента, предизвикал агресивното поведение.
Агресивността не е резултат от друго психично разстройство или влияние на наркотични вещества. Хората с разстройство с агресивни прояви често имат дисбаланс на серотонина и тестостерона в мозъка.

Това разстройство настъпва най-често при млади хора. Лечението включва психотерапия, с помощта на която болния се учи да контролира поведението и емоциите си. В по-тежките случаи се налага и прилагането на медикаменти, които се изписват и приемат под лекарско наблюдение.

Джон Ленън връща получения по-рано от него „Орден на Британската империя“ поради несъгласието си с подкрепата на Великобритания за американската намеса във Виетнам

Джон Ленън е роден в английския град Ливърпул на 9 октомври 1940 г. През лятото на 1956 г. се запознава с Пол Макартни и заедно започват да пишат песни.

През 1957 г. двамата създават групата “The Quarry Men”. През 1960 г. тя е преименувана на “The Beatles”. През 1962 г. излиза първия сингъл на “The Beatles” – “Love Me Do”, който слага началото на триумфалното шествие на “The Beatles” по света.
Техните албуми и песни завоюват сърцата на милиони слушатели – достатъчно е само да бъдат назовани най-известните – “Let It Be”, “Yesterday”, “And I Love Her”, “Yellow Submarine”.

След разпадането на “The Beatles”, Ленън започва солова кариера, която протича със сътрудничеството на Йоко Оно, втората и последна жена на музиканта.

През октомври 1971 г. той записва албума “Imagine”, едноименната песен, от който става химн на пацифистите. На 15 ноември 1980 г. излиза последният в живота му албум “Double Fantasy".

На 8 декември след вечеря извън дома си, Джон Ленън е смъртоносно ранен от своя почитател Марк Чепмън, на когото няколко часа преди това Ленън дал автограф върху плочата "Double Fantasy". На 14 декември 1980 г. десетки милиони хора в различни точки на света почитат паметта на Джон Ленън с десетминутно мълчание. Урната с праха на Джон Ленън е съхранена в Ню Йорк.