През 1849г. се провеждат първата международно призната регата. Тя е спечелена от яхтата "Перлата на Бермуда".

През 1886г. фармацевтът Джон Пембъртън създава газирана напитка, която по-късно става популярна като Coca-Cola. В момента напитката продължава да е сред най-известните и търсени в цял свят. 

През 1898г. се провеждат се първите мачове от Италианската футболна лига - Серия А. Първият шампион е съставът на Дженоа. Първенството е сред петте най-популярни в света. 

През 1945 г. по-голяма част от въоръжените сили на Нацистка Германия прекратяват активни военни действия, във връзка с подписаната безусловна капитулация на страната от Алфред Йодл предишния ден. Втората световна война продължава до 2 септември, когато капитулира Япония. 


Капитулацията на Германия

През 1978г. легендарният алпинист Райнхолд Меснер и Петер Хабелер стават първите хора, които изкачват най-високия връх в света - Еверест без кислороден апарат. Меснер е първият алпинист, който изкачва всички 14 осемхилядници между 1970 и 1986. Носител на наградата „Златен пикел“ за цялостен принос (Piolet d'or Carrière) – 2010 г., най-голямата международна награда за постижения в алпинизма.

Четири години след бойкота на САЩ и повечето западни страни от Европа на Олимпийските игри в Москва през 1984г. СССР също обявява бойкот на игрите. Това се случва на днешната дата през 1984г. Представителите на СССР и страните от Варшавския договор не присъстват на Летните олимпийски игри в Лос Анджелис. Това пък отнема на България сериозна бройка медали, които нашите спортисти щяха да спечелят, ако страната ни беше взела участие на игрите. 

Рожден ден празнува италианската футболна легенда Франко Барези, който е бивш капитан на Милан и трикратен носител на Шампионската лига с Милан. Барези е и световен шампион от 1982г. с Италия. Рожден ден празнува и испанският певец Енрике Иглесиас


Васил Петлешков

През 1876г. се самоубива българският революционер Васил Петлешков. Петлешков е един от организаторите и ръководители на Априлското въстание.  Става един от първите членове на местния революционен комитет, основан от Георги Бенковски, и има голям принос за добрата организация на въстаническите сили. Присъства на историческото събрание в местността Оборище (14 – 16 април 1876), където е избран е за председател на комисията, натоварена със задачата да изработи военния план на въстанието в ІV революционен окръг и да напише възванието към народа. Предаден е на турците от местни чорбаджии и е измъчван. Самоубива се, след като поглъща отрова по пътя към Пловдив, където е воден от турските власти, за да бъде съден.

През 1982г. в Гран при на Белгия на пистата СПА се случва една от най-тежките катастрофа във Формула 1. Канадският пилот на Ферари Жил Вилньов загива при инцидентът, като предпазните колани се скъсват и той изхвърча от колата. Вилньов умира в болницата няколко часа по-късно без да дойде в съзнание. Жил Вилньов е баща на Жак Вилньов, който става световен шампион през 1997г. във Формула 1 и посвещава титлата на баща си. 

Днес се отбелязва Международният ден на Червения кръст и Червеният полумесец. За първи път 8 май е отбелязан като Световен ден на Червения кръст и Червения полумесец през 1953 година. Тогава се навършват 125 години от рождението на Анри Дюнан – идеолога и създателя на Международното червенокръстко движение.


Жил Вилньов