Музеят на изкуствата в Париж – Лувър е официално открит за посещения

Лувърът е най-големият национален музей на Франция и е най-посещаваният музей в света с 9,3 млн. посетители за 2013 г.
Сградата, която в миналото е била първо военно укрепление, а после кралска резиденция, е разположена в центъра на Париж, между река Сена и улица Риволи.

За първи път е отворена като музей на 8 ноември 1793 г., по време на Френската революция. В музея, на площ от 60 600 квадратни метра, са разположени почти 35 000 предмети от праисторическата ера до 19 век.

Първият замък на това място е издигнат от Филип II през 1190 като крепост, защитаваща Париж от набезите на викингите. Шарл V го превръща в кралска резиденция, но по времето на Франсоа I и Анри II е разрушен и отново издигнат. Основите на първоначалното укрепление днес могат да се видят под Залата на кариатидите.

Завършването на оставащата част от двореца е започнато през 1546 и е в ренесансов стил. По това време кралската резиденция се мести в Тюйлери. Голямата галерия е построена по времето на Анри IV и е с дължина над една миля, достигайки сто фута ширина. Анри IV слага начало на традицията в двореца да се канят именити художници и занаятчии, които да работят по долните етажи на сградата. Клод Перо (1665 – 1680) построява източното крило.

През 1674 г. кралската резиденция се мести във Версай и в Лувъра се помещават Френската академия на науките и Кралската художествена академия. При управлението на Наполеон III дворецът все още се достроява. Работата по ново крило на музея продължава до 1878 г. Архитектурата на сградата е оценена като класическа в най-величествена и самоуверена форма.

Втора световна война: учреден е орден Победа

Орден „Победа“ е бил най-висшето военно отличие в СССР и един от най-редките ордени в света. Връчван е само на генерали и маршали за изключително големи заслуги към Червената армия.

В историята е бил връчван 20 пъти на 13 пълководци (в това число и 5 чуждестранни), с едно анулиране – на Леонид Брежнев в края на съществуването на Съветския съюз. Последният починал носител на орден „Победа“ е Михай I на 5 декември 2017 г.

За последно е присъден на Тито на 9 септември 1945 г.

Създаден е Народен парк Вихрен (сега Национален Парк Пирин) с цел опазване на горските масиви

Национален парк „Пирин“ обхваща по-голямата част от планината Пирин, разположена в Югозападна България. Национален парк „Пирин“ е един от трите национални парка в Република България. Другите два са Рила и Централен Балкан. Паркът заема значителна част от планината Пирин. В исторически план границите и размерът на националния парк са претърпели много промени.

Народен парк Вихрен е създаден на 8 ноември 1962 г. с цел опазване на горските масиви, разположени в най-високите части на планината. Паркът имал площ от около 6200 хектара, което е малка част от днешната му територия. През 1974 г. с указ на министерството на горите той е преименуван на Народен парк Пирин, а територията му е значително увеличена.

Отделна дирекция, която отговаря за опазването и развитието на парка, е създадена през 1979 г. Седалището на тази дирекция е в град Банско. За Национален парк е обявен през 1998 г. след създаването на Закона за защитените територии в Република България. Територията на националния парк е 40 332,4 хектара. Управлението на парка, след като той приема статута на Национален парк, е задача на Министерството на околната среда и водите.

Националният парк граничи с общините Гоце Делчев, Банско, Разлог, Симитли, Кресна, Струмяни и Сандански.
В рамките на националния парк се намират два природни резервата – Баюви дупки - Джинджирица, който е един от най-старите резервати в България, и резерват Юлен. Резерват Баюви дупки – Джинджирица е част от мрежата на биосферните резервати по програмата „Човек и биосфера“ на ЮНЕСКО.

През 1983 година паркът е обявен за една от териториите от световно значение, които се намират в Европа.

Стартира излъчването на платената кабелна мрежа HBO

HBO е американска кабелна и спътникова телевизионна мрежа, филиал на медийната компания Time Warner. За първи път HBO започва да излъчва на 8 ноември 1972 г. в град Уилкс Баре. В Америка HBO е водеща платена ТВ мрежа, предлагаща базови и платени развлекателни ТВ канали за кабелни „Direct-to-Home“ и „MMDS“ платформи. Предаванията, произведени от HBO са закупени от повече от 150 страни.

HBO, заедно с останалите си канали и услугите си по поръчка, излъчват премиерни филми, оригинални продукции, ексклузивни събития, филми-класики, фестивални заглавия, както и заглавия от международното и европейско кино. Централата на НBO CEE се намира в Будапеща, Унгария. Сред продукцията на HBO са и оригинални телевизионни сериали.
HBO е единият от двата най-големи телевизионни канала в САЩ, организиращи и транслиращи състезания по бокс. Главният конкурент на HBO в САЩ е телевизионният канал Showtime.

Състои се премиерата на американския анимационен филм "Робин Худ"

„Робин Худ“ е заглавието на 21-вия анимационен филм на Walt Disney Studios. Режисьор е Волфганг Райтерман, а сценарият е написан от Лери Клемънс и Кен Ендерсън. Филмът е номиниран за Оскар през 1974 г. в категорията „Оригинални песни“ за композицията „Love“. Премиерата му се състои на 8 ноември 1973 г. в САЩ.

От първите публични прожекции събира доходи от приблизително 9,5 милиона долара, а вследствие на повторните прожекции от 1982 г. постъпленията допълнително се увеличават. Филмът се занимава с легендата за Робин Худ, като представя персонажите от традиционните предания като антропоморфни същества. Например Робин Худ е изобразен като лисугер, Мериан е лисица, Малкият Джон (Литъл Джон) – мечка и т.н.