През 1905 г. край Претория е намерен най-големият диамант в света, наречен Кулинан

Кулинан е най-големият известен диамант в света. Той тежи 3106 карата, или 621,2 грама.

Открит е на 26 януари 1905 г. от обикновен работник в Южноафриканската република – в рудника Premier Mine (намиращ се днес в град Кулинан), на 40 км източно от Претория, провинция Гаутенг.

История

Легендата разказва, че туземецът бил нает от предприемача Кулинан по време на диамантената треска в Африка. Кулинан решил да разработи рудник, кръстил го „Премиер“, но по време на изкопните работи се наложило да се изкопае кладенец, за да се търси вода. Само на 30 см. работниците ударили на камък, който не се поддавал изобщо на опитите да го раздробят с кирки и лопати. Туземците се опитвали да разбият най-големия в света диамант, чиито размери се оказали 100 х 65 х 50 мм. Той бил наречен „Кулинан“ по името на собственика на мината. Хората се стичали на тълпи да гледат диаманта в банката на Йоханесбург, където бил изложен.

По-нататъшната съдба на този скъпоценен камък го отвежда във Великобритания. През 1907 г. е купен за 150 000 фунта стерлинги и поднесен като подарък за рождения ден на крал Едуард VII. По онова време стойността на диаманта е била реално 9 милиона фунта стерлинги, които в днешно време могат да се приравнят на стойността на 94 тона злато. Приемайки скъпоценния камък, кралят обещал, че ще го съхрани в същия вид сред историческите ценности на английската корона. Но в същото време е запазена репликата му, че ако той бил попаднал на тоя камък, е щял да го помисли за стъкълце и презрително да го подритне с крак.

Кралят не спазил съвсем обещанието си – още на следващата година диамантът „Кулинан“ е отнесен в Амстердам на най-добрия ювелир Йозеф Аскер, който получава поръчка да раздели само с 1 удар камъка така, че да се получат минимално количество късове. Няколко месеца минали в изучаване на структурата на камъка, за да се избере най-подходящата точка за удара. Накрая ювелирът не се решил сам да го нанесе и предоставил тази възможност на ученика си, а според легендата самият той припаднал от вълнение в решителния момент. Когато се свестил, разбрал, че изчисленията му все пак са били правилни и диамантът е разделен успешно. Операцията била повторена още няколко пъти и накрая се получили 9 големи камъка и 100 по-малки. Шлифоването им отнело 2 години на майстора. След 7 години обработката на основните камъни на „Кулинан“ била завършена.

От диаманта са направени 105 брилянта с обща маса 1063,65 карата. Най-големият от тях е наречен „Кулинан I“ или „Голямата звезда на Африка“ и е с маса 516, 5 карата (или 103,3 грама). Брилянтът е обработен във формата на панделка и украсява кралския скиптър, изложен в Тауър. „Кулинан II“ тежи 317,4 карата, има форма на изумруд (почти правоъгълна форма) и украсява британската корона, която също се съхранява в Тауър. От частите на диаманта, останали след обработката на първите 2 брилянта, са получени още 2 – „Кулинан III“ (94,45 карата) и „Кулинан IV“ (63,65 карата), както и 3 по-малки брилянта, наречени „Малките звезди на Африка“. Останалите късове са послужили за получаването на още стотина брилянти с тегло между 5 и 28 карата. „Кулинан III“ е инкрустиран в короната на кралица Мери. Формата му е като на крушовидна перла и също се съхранява в Тауър. Може да се носи самостоятелно на верижка. Брилянтът „Кулинан IV“ е квадратен по форма и се намира отново в короната на кралица Мери. Може да се сваля и да се носи като брошка. „Кулинан VI“ се намира в короната на кралица Мери.

 

Отбелязваме международен ден на митниците и митничарските служители

Митницата е държавна институция, която контролира вноса, износа и транзита на стоки на територията на отделна държава и внася дължимите митни сборове в държавния бюджет.

Към 2004 г. над 40% от приходите в републиканския бюджет на България се събират от митническата администрация.

Български митници

Българската митническа администрация е създадена през 1879 г. и е една от най-старите държавни институции в България. Понастоящем тя е централизирана система, в която работят 3337 души, структурно разпределени в Централно митническо управление, 11 митници и 66 митнически бюра и пунктове. Събира 45 % от данъчните приходи в държавния бюджет в т.ч. традиционните собствени ресурси и ДДС на границата. От години е на едно от първите три места сред митническите администрации в Европа по брой разкрития и по задържани количества хероин по т. нар. “Балкански път”. От 1973 г. е активен член на Световната митническа организация.

Мисията на митническата администрация се определя от развитието на обществото, от неговите повишаващи се изисквания към създаване на оптимална икономическа среда обусловена от либерална и ефективна търговска политика. Едновременно с това обществото изисква от митническата администрация да защитава достиженията му като се противопоставя ефективно на нарушенията и престъпленията спрямо фискалните интереси, културното наследство и интелектуалните продукти и да защитава живота и здравето на гражданите.

Нейни отговорности са:

-да облекчи функционирането на пазара,

-да осигури правилното прилагане на политиките на Европейския съюз,

-да осигури контрол на външните граници,

-да защитава обществото от опасни стоки,

-да прилага коректно Общата митническа тарифа, Общата система за преференциите, антидъмпинговите и други мерки, които са основни за функционирането на общата европейска икономика.

Основна функция на митническата администрация е събирането на митни сборове и други държавни вземания от нейна компетентност. Българската митническа администрация съдейства за опазване на културното наследство и за защита правата върху интелектуалната собственост. Администрацията събира и анализира статистически данни по международната търговия, участва в разработването и изпълнението на международните договори, които се отнасят до митническата дейност и осъществява международните митнически връзки.

През 1965 г.  Хинди е обявен за официален език в Индия

Хинди е индоарийски език, говорен от около 366 000 000 души в Индия и други страни.

Индоарийските езици принадлежат към семейството на индоевропейските езици и по-специално към групата на индоиранските езици. Те са разпространени предимно в Южна Азия. Общо ок. 200-те съвременни индоарийски езика се говорят от поне 1,5 млрд. души, предимно в Северна и Централна Индия, Пакистан, Непал, Шри Ланка и Малдивите.

Към най-важните индоарийски езици се числят хинди, урду, бенгалски, маратхи, гуджаратски, други индийски регионални езици, класическият санскрит и цигански език.

Хинди, или по-точно съвременният стандартен хинди, е индоарийски език, говорещ се главно в Индия. Хинди е описан като стандартизиран и санскритизиран регистър на езика хиндустани, който сам по себе си се основава предимно на диалекта на кариболи в Делхи и съседните области на Северна Индия.

Хинди е един от двата официални езика на правителството на Индия, заедно с английския език. Той е официален език в 9 държави и 3 съюзни територии и допълнителен официален език в 3 други държави. Хинди също е един от 22-те планирани езика на Република Индия.

Като лингвистичен сорт, хинди е четвъртият най-говорим първи език в света, след мандарин, испански и английски. Хинди заедно с урду, тъй като хиндустани е третият най-говорим език в света, след мандарин и английски.

През 2020г трагично загиват 9 души, сред които световноизвестният баскетболист Коби Брайънт

 

Коби Бийн Брайънт е американски баскетболист, играл за Лос Анджелис Лейкърс на позицията гард от 1996 до 2016 г. Брайънт е висок 198 см. Петкратен шампион е на НБА и двукратен олимпийски шампион.

Коби е роден на 23 август 1978 г. във Филаделфия, в семейството на баскетболиста Джо Брайънт. Родителите му избрали името Коби, докато обядвали в ресторант прочутото говеждо от едноименния японски град. Когато е на шест години, семейството му се мести в Италия, където баща му играе професионално баскетбол. Така Коби се научава да говори италиански и испански, а също така става голям фен и на футбола. През 1991 г. семейството му се връща в САЩ и Коби започва да играе в отбора на гимназията Lower Merion, в родната Филаделфия. През последната си година в гимназията, Коби извежда отбора си до щатската титла за първи път от 53 години с 30.8 точки средно на мач. Коби изкарва отлични оценки, гарантиращи му прием във всеки елитен колеж, но решава да се присъедини директно към НБА през 1996 г.

Кариера

Въпреки че е избран в драфта от Шарлът Хорнетс, преди началото на сезон е разменен с Владе Дивац и преминава в Лос Анджелис Лейкърс, където остава до края на кариерата си. Оказал се на 17 години в НБА (рекорд за най-млад играч), Коби преживява трудни първи три години с малко шансове за изява и ограничени игрови минути.

С идването на Фил Джаксън като треньор през 1999 г., Коби става основна фигура в отбора заедно с Шакил О'Нийл. Следват три поредни шампионски титли, а след напускането на Шакил, Коби става безспорния лидер на „езерняците“. През 2006 на мач с Торонто Раптърс, бележи в един мач 81 точки (второ най-добро постижение в историята на НБА), а през 2009 и 2010 г. извежда Лос Анджелис Лейкърс до 15-а и 16-а титла. Печели наградата за Най-полезен играч (MVP) през редовния сезон през 2008.

На 13 април 2016 г., Коби изиграва последният си мач като играч в НБА. Вкарва 60 точки и осигурява победата на Лейкърс над Юта Джаз, прекратявайки 20-годишната си професионална баскетболна кариера.

Трагичната авиокатастрофа

Около 10 часа сутринта на 26 януари 2020 г., Брайънт, неговата 13-годишна дъщеря Джиана и други седем души загиват в катастофа с хеликоптер в  Калифорния. Машината, Сикорски Еъркрафт С-76 се разбива в планините над Калабасас заради мъгливо време.