През 1810г. Мексико получава независимост от Испания. На 16 септември 1810 г. католическият свещеник Михел Хидалго Костиля обявява независимостта на Мексико в малкото градче Долорес. Декларацията е официално насочена срещу Франция, която управлява Испания чрез брата на Наполеон, и официалната цел е независимост от Франция, оставайки испанска колония. Конфликтът обаче ескалирал и скоро мексиканският народ се бори за пълна независимост и от Испания. Освободителната война продължава до 1821 г. Тогава страната официално получава независимостта си - обявява се за независима от Испания и променя името на държавата на Мексико. През 1829 г. е отменено робството.

 

През 1875г. избухва Старозагорското въстание. То е опит на Българския революционен централен комитет да организира общо въоръжено въстание в Българско. 

На 12 август 1875 г. БРЦК взима решение за подготовка на всенародно въстание. Определени са 5 въстанически окръга: Русенско-Шуменски, Търновски, Старозагорски, Сливенски и Ловешко-Троянски. За център на въстанието се избира Стара Загора с ръководител Стефан Стамболов, тъй като старозагорският комитет е най-силен. Някои членове на комитета обаче се противопоставят на въстанието като ненавременно. Поради това в уречения ден 16 септември в Стара Загора се събира твърде малък брой четници. Някои от бунтовниците се скриват или емигрират от страната, гонени от турците, но други, като братята Михаил и Георги Жекови, не успяват да се спасят. Преследвани от турска потеря, братята се скриват в плевня. След кратка стрелба турците подпалват плевнята. Михаил умира вътре, а по-малкият Георги, е пронизан от няколко куршума.

Въстанието е много масово в селата около Стара Загора. Над 800 души участват в образуваните 6 големи селски чети. Някои от четите пристигат в околностите на Стара Загора в очакване да се присъединят към въстаниците от града. Водят се тежки сражения около селата Обручище, Самуилово и Елхово. Четите на Руси Бакърджията (100 – 120 души) и на Стефан Чифутов (105 души) водят сражения с турците в околностите на с. Елхово.

Едновременно с това въстание в Шуменско и Русенско (Червеноводска въстаническа чета) действат 2 малки чети, които обаче скоро се разпадат, когато става ясен неуспехът на въстанието. Старозагорското въстание дава явен знак, че на дневен ред е освобождението на българския народ. То е проверка на силите за по-мащабна освободителна акция – Априлското въстание през следващата 1876 г., която ще привлече вниманието на Великите сили. През 1875 г. в Одеса се създава комитет за помощ на балканските народи за освобождение. След въстанието следват мащабни наказателни мерки от страна на османските власти. Около 600 души са арестувани (сред които и част от организаторите на въстанието) и наказани, включително със смърт. Само малка част от въстаниците емигрират.

Сред известните имена, взели участие във старозагорското въстание са тези на Стефан Стамболов, Захари Стоянов, Панайот Волов и др.

 

През 1908г. е основана компанията Дженеръл Мотърс. Тя е американска корпорация, производител на коли, доскоро най-големият в света (в началото на 2007 г. е изпреварен от „Тойота“). Компанията е основана през 1908 г., а броят на служителите по целия свят е 326 999. Към 2008 числото е паднало на 266 000 души. За сравнение световният лидер Тойота има приблизително 316 000 работници. Седалището на GM се намира в Детройт, Мичиган, САЩ. „Джи-Ем“ произвежда коли и камиони в 33 страни. В топ 100 на транснационалните компании GM се нарежда на 9 място, след конкурента Тойота, заемащ 5 място. През 2005 г. са продадени 9,17 милиона коли и камиони от следните марки: „Буик“, „Кадилак“, „Шевролет“, „GMC“, „GM“, „Деу“, „Холдън“, „Хамър“, „Олдсмобил“, „Опел“, „Понтиак“, „Сааб“, „Сатурн“ и „Воксхол“.

 

Генералната Асамблея на Програмата за околна среда на ООН обявява 16 септември за Международен ден за защита на озоновия слой. Решението е взето през 1994г. Причината именно 16 септември да е денят в защита на озоновия слой е, защото в Монреал през 1987г. е подписан Протокол за защита на озоновия слой.

Днес рожден ден празнува американския актьор Мики Рурк и американския илюзионист Дейвид Копърфийлд.


Мики Рурк