Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Хенри VIII се венчава за петата си жена

Крал Хенри VIII е от династията Тюдор и е една от най-противоречивите и скандални фигури в европейската история. За своя 56-годишен живот този монарх успява да смени цели шест съпруги.

Първият му брак е с вдовицата на брат му - Катерина Арагонска. Плод на този брак е кралица Мария I Тюдор или по-известна като Кървава Мери. Наречена е Кървава, защото искала всички да приемат католицизма и много хора, които й се противопоставили, намерили смъртта си само за една нощ.

Втората му съпруга е Ан Болейн. От този брак се ражда кралица Елизабет I. Тя е една от най-прочутите кралици, известна и като девственицата. Три години след като Ан Болейн е кралица, тя е обвинена в кръвосмешение с брат си и двамата са затворени, а по-късно и обезглавени.

За своя трета съпруга Хенри избира Джейн Сеймур, която е придворна дама на Ан Болейн, а преди това и на Катрин Арагонска. Самата Ан Болейн също е придворна на Катрин. Както и предходната и тази венчавка е тайна. Случва се след по-малко от две седмици след обезглавяването на обвинената в кръвосмешение. Джейн умира по време на раждане. От третия му брак се най-сетне кралят получава така желаният син, който е и единствената мъжка рожба на Хенри - бъдещият крал Едуард VI. Говори се, че Джейн Сеймур е съсипала краля, защото той остава без съпруга цели 2 години.

Четвъртата му съпруга номер Ана Клевска, бракът е политически и продължава само година.

Съпруга номер пет е Катрин Хауърд, която е с 30 години по-млада от него. Хенри се омъжва за нея едва 20 дни след развода си. Твърди се, че кралят е лудо влюбен в нея, но само след година Катрин Хауърд е обвинена в изневяра и заедно със сочените за нейни любовници са обезглавени в Лондонската кула.

Последният – шести брак, на Хенри VIII се състой на 12 юли 1543 г. с Катрин Пар. Именно тя е и тази, която погребва краля и дори се омъжва след това за своя четвърти съпруг.

Първите английски заселници на Бермудските острови

Днес населението на островите наброява 66 000 души, като едва 12,5% от тях са англичани. По-голямата част от местните са от африкански произход.

Островите са открити през 1503 година от испанеца Хуан Бермудес. От 1684 г. са колония на Англия, а от 1968 г. имат статут на самоуправляващо се владение на Великобритания.

Бермуда се асоциира често с Бермудския триъгълник. Зоната, в която често изчезват кораби и самолети, е разположена между три мислени прави, свързващи Флорида, Бермудските острови и Пуерто Рико. Едно от обясненията за мистерията е срещата на студеното Лабрадорско и топлото Гълфстриймско течение в тази област на Атлантика.

Първият брой на Държавен вестник

Той излиза на 28 юли 1879 година, а вестникът е основан с указ на княз Александър I като официално издание на държавата.

Излиза за първи път в София. През първите 12 години е държавно-информационно издание, като помества официални съобщения, новини и телеграми от чужбина. По-късно започват да се обнародват влезлите в сила нормативни актове, официални документи, а в неофициалната му част – различни публикации. 

Началото на Първата световна война

На този ден през 1914 година Австро-Унгария обявява война на Сърбия. Това се случва месец, след като австроунгарският престолонаследник Франц Фердинанд и съпругата биват убити в Сараево. До избухването на конфликта водят редица по-дълбоки причини, като водещата е империалистичната политика на Великите сили.

В убийството е замесена и Сърбия, поради което, около месец по-късно Австро-Унгария ѝ предявява т.нар. Юлски ултиматум с умишлено неизпълними клаузи. Сърбия обаче приема почти всички условия, като не се съгласява единствено с искането да се допуснат австро-унгарски следователи да разследват офицери от сръбската армия за съпричастност към убийството. Въпреки това авсгро-унгарцияте заявяват, че не са доволни от отговора и обявяват война. Впоследствие Русия обявява война на Австро-Унгария, за да защити интересите си в региона и заради сключения между нея и Сърбия договор за взаимопомощ. Така се задейства системата от военни съюзи между европейските държави, сключени десетилетия назад. 

Войната приключва през 1918 година. Тя струва на света над 16 000 000 убити (според някои - 20 милиона). Между 50 и 100 милиона губят живота си заради испанския грип, разпространил се по време на войната.