През 1666 г. – Избухва Големият пожар в Лондон, който гори три дни и унищожава 10 хил. сгради, включително катедралата Свети Павел. Големият пожар започва малко след полунощ в пекарната на Томас Фаринор на Pudding Lane на 2 септември, неделя. Той бързо се разпростира из центъра на Лондон. Вятърът бързо разпростира огъня, дошъл от пекарната и в понеделник той достига центъра на града. Редът е нарушен, носят се слухове, че подозрителни чужденци са виновници за опустошителната стихия. Във вторник пожарът се разпростира из по-голямата част от града, успявайки да унищожи катедралата на свети Павел. Битката с огъня била спечелена поради два фактора – спрелите силни източни ветрове и гарнизона на Тауър, които използвали основната противопожарна техника по онова време: чрез барут, за събаряне на околни постройки за създаване на ефективни противопожарни огнища, спирайки по този начин по-нататъшното разпространение на изток. Разразилият се пожар успява да тушира друго нещастно събитие в историята на Лондон – голямата лондонска чумна епидемия, върлувала в града през 1656-1666 г.

През 1752 г. – Великобритания и нейните колонии в Америка изоставят Юлианския календар и започва използването на Грегорианския календар, при което датата 2 септември става 14 септември.

През 1789 г. – Основано е Министерството на финансите на САЩ.

През 1947 г. – Основан е град Димитровград.

През 1967 г. – Създадена е микродържавата Сийланд.

През 1982 г. - Изгаря къщата на Кийт Ричард от Rolling Stone.

През 1987 г. - Philips представя CD-player за пръв път.

През 2001 г.- Германският пилот на Ferrari -Михаел Шумахер печели „Гран При” в Белгия на за своята рекордна 52-ра победа във Ф1.

Родени на този ден са: актьорът – Киану Рийвс, мексиканската актриса – Салма Хайек, българската певица – Елица Тодорова.

Киану Рийвс е канадско-американски актьор, който е включен в „Топ 10 на най-любимите /и най-богатите/ звезди на Америка“ и през януари 2005 получи своята звезда на Холивудската алея на славата.

Рийвс започва своята актьорска кариера, когато е на 9. Той се появява на сцената в представлението „Проклетите янки“. На 15 години играе роля в пиесата „Ромео и Жулиета“. Рийвс прави своя екранен дебют в комедиен сериал по телевизия СВС. Той става кореспондент на младежката програма „Стани велик“ по Канадската телевизия.

Научно-фантастичният хит от 1999 – „Матрицата“ затвърждава мястото на Рийвс като международна суперзвезда. Между първата „Матрица“ и нейните продължения Рийвс получава позитивни отзиви за изпълнението си на злоупотребяващия съпруг в „Дарбата“. Освен в „Дарбата“, Рийвс се появява в няколко филма, които търпят критика и не се изкачват в бокс офиса.

Празници :
Ден на Димитровград. На 2 септември 1947 г. с Постановление на Министерския съвет селата Раковски и Марийно, Хасковска околия, Черноконево, Чирпанска околия, се обединяват в едно селище – Димитровград, а в Боливия е ден на труда.