На тази дата роденият през 1943 г. легендарен български алпинист Христо Проданов става първият българин и общо 155-тият алпинист, стъпил на „Покрива на света“. Проданов изкачва Еверест (8848 м) малко след 18 ч. на 20 април сам и без кислороден апарат, като минава през най-трудния за изкачване западен гребен. На върха остава 33 минути.

Българинът загива по време на слизането си от върха. Христо Проданов е първият човек, изкачил Еверест през месец април (най-често атаките към върха се предприемат през месец май), както и четвъртият човек, изкачил върха сам.

Христо Проданов е роден на 24 февруари 1943 г. в Карлово. Той се увлича от планинарството още от ранните си години. На 14-годишна възраст предприема продължителен поход из Стара планина със своя братовчед и от този момент насетне животът му е белязан от огромната обич към планината. Година по-късно среща случайно на улицата двама алпинисти, които толкова го впечатляват, че за младия Христо не остава нищо друго, освен да отдаде живота си на това занимание. Настрана от голямата любов към планината, той завършва Висшия химико-технологически институт в София и работи като инженер-металург в Перник и в „Кремиковци“. Въпреки това Христо винаги следва своето влечение към алпинизма и през 1961 г. завършва Централната планинарска школа „Мальовица“.

През дългите си години като алпинист Христо Проданов извършва много експедиции в Алпите, в Олимп, Кавказ, Памир, Хиндукуш, Хималаите. Голяма част от тях са при изключително тежки условия. Поставя редица рекорди. Неведнъж е на косъм от смъртта. Претърпява травми, загуба на пръсти на краката вследствие на измръзване. Ръководител е на първата българска експедиция на Хималаите през 1981 г. Тогава Христо изкачва сам върха Лхотце (8516 м) и става първият българин, изкачил връх с над 8000 м височина.

Проданов е първият човек, качил през юли-август 1983 г. три седемхилядни върха в планинския масив Памир в рамките на 28 дни – връх Ленин (7134 м), връх Комунизъм (7495 м) и връх Корженевска (7105 м). Това са само малка част от големите успехи в катеренето, които алпинистът бележи. Колкото и впечатляващ да е списъкът с постиженията му, той не се задоволява с тях. Иска да достигне абсолютния връх, най-високото място на света!

Това желание го кара през 1984 г. да се включи като заместник-ръководител по техническите въпроси в национална експедиция до Еверест (8848 м). Малко след 18 ч. на 20 април Христо се изкачва към върха без кислород, като минава през западния склон, наречен още „Жестокия склон“, заради трудната си проходимост. На върха остава 33 минути. Оставя камерата си там (впоследствие е намерена от Николай Петков на 9 май). Слиза по тъмно, по собствените си стъпки – нещо, което нито един алпинист в света не е правил. Температурите спадат.

Извилата се буря принуждава Христо да бивакува на открито, на височина около 8700 м. В “Зоната на смъртта”, без кислород, е на 20, 21 и до последния си дъх на 22 април 1984 г. Първият български алпинист, изкачил се на Еверест – сам и без кислород, остава завинаги на тази височина. Христо Проданов е 155-ият алпинист, стигнал покрива на света.

По едни от неговите последни думи, предадени по радиостанцията, се предполага, че тялото му се намира над Голямата сива кула (8700 м).

Друг българин – големият алпинист Людмил Янков, жертва своето собствено изкачване на Еверест, за да опита да намери Христо. Въпреки усилията си – преодолява 1330 м денивелация на „един дъх“, Янков не успява да намери своя другар и е принуден да прекрати търсенето. Тялото на Христо Проданов така и не е открито.

Така храбрият български алпинист губи живота си в следването на своето призвание. Макар и тялото му да остава завинаги в планината, днес ние помним впечатляващите му дела и се възхищаваме на неговата храброст и умения!

През 1876 г. избухва Априлското въстание

 

И до ден днешен се смята, че Априлското въстания  е преломната точка по пътя за освобождаване на България от турско робство. Всичко започва на 14 април стар стил, когато на събрание в местността Оборище се взима решение за всенародно въстание.

Организатори са Георги Бенковски, Панайот Волов, Георги Икономов, Захари Стоянов, Тодор Каблешков, Васил Петлешков, Павел Бобеков и др. Така на 20 април Каблешков обявява въстанието, превземайки конака в Копривщица.

Известно е, че в този ден църковните камбани забили, а от всички улици на града заприиждали въстаници, облечени с униформи. Веднага след превземането на Копривщица, Тодор Каблешков съставя известното „Кърваво писмо“, с което известява апостолите в Панагюрище, че въстанието е започнало. В отговор Панагюрище въстава още същия ден след обяд. Властта там преминала в ръцете на военен съвет или Българско привременно правителство, начело с Павел Бобеков.

На 22 април тържествено освещават знамето на въстанието, изработено от учителката Райна Попгеоргиева. След близо месец Априлското въстание е потопено в кръв. Загиват над 30 хил. души, но животът им не е погубен напразно - саможертвата им привлича погледа на света.

Най-великите умове по това време като Виктор Юго, Чарлз Дарвин, Оскар Уайлд, Лев Толстой, Достоевски и много други издигат своя глас в защита на българската кауза. Това дава повод на Русия активно да се намеси в решаването на Източния въпрос и на 12 април 1877 г. руската държава обявява война на турската империя, която слага край на робството в България на 3-ти март, 1878 г. с подписването на Санстефанския мирен договор.

 

На 20 април 1889 г. е роден Адолф Хитлер

 

Адолф Хитлер е една от най-противоречивите фигури, променили историята на 20 век. Той е мразен от милиони по света, но едновременно с това до ден-днешен има своите последователи, одобряващи убежденията му. Много неща са известни за Хитлер, но има и малко познати факти, с които ще ви зачудят. Убедете се сами.

  1. На четири годишна възраст малкият Адолфе бил спасен от удавяне от свещеник.
  2. Първата му любове била еврейка, но поради липса на кураж той никога не я заговаря.
  3. Хитлер е бил награден като ветеранот Първата световна война. Той получава „Железен кръст” втора степен през 1914 г. През 1918 г. е награден и с „Железен кръст“ първа степен, а освен това и „Черна значка“ за раняване.
  4. Хитлер никога не печели в свободни избори. Най-голям вот Националсоциалистическа германска работническа партия събира през юли 1932 г. – 37,3 %. През 1933 г., когато той става канцлер, нацистите имат само една трета от местата в Райхстага.
  5. През 1923 г., заради участието си в бунта срещу правителството „Бирен пуч“, той влиза в затвора, където пише мемоарите си „Mein Kampf (Моята борба)“.
  6. Първата анти-цигарен дим кампанияв новата история е проведена от Хитлер.
  7. Фюрера никога не е посещавалконцентрационен лагер.
  8. Хитлер е номиниран за Нобеловата наградаза мир през 1939 година, от
    членовете на шведския парламент.
  9. Любимият композиторна фюрера бил Рихард Вагнер.
  10. Хитлер е планирал атентат срещу Уинстън Чърчил сшоколадова бомба, но британските агенти го осуетяват.