Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

На 15 ноември 1941 година началникът на СС Хайнрих Химлер нарежда арестуването и депортирането в концентрационни лагери на всички хомосексуалисти в Германия. Изключение се прави само за определени висшестоящи нацистки офицери. Две години по-късно, отново на тази дата, Химлер нарежда всички цигани да бъдат поставени „на едно ниво с евреите и изпратени в концентрационни лагери“.

Според статистиките нацистите са отнели живота на повече от 500 хил. роми и синти. 

През 2012 година, 67 години след края на Втората световна война, германският канцлер Ангела Меркел откри в Берлин паметник на ромите, загинали по време на Холокоста. Той представлява кръгло черно езеро с триъгълна плоча в средата, където всеки ден се поставят свежи цветя.

Победа на българите при Пирот

Това е една от най-важните победи по време на Сръбско-българската война през 1885 година. След като тридневното отбранително сражение при Сливница завършва с победа, българската армия преминава в контранастъпление. Българските войски водят успешни боеве при Гургулят и Драгоман, и достигат до Пирот. Там сръбската Нишавска армия заема отбранителни позиции при височините източно от града.

На 15 ноември българите постигат убедителната победа при Пирот. Още на следващия ден армията ни се готви да атакува Ниш. В щаба на армията е австро-унгарският пълномощен министър в Белград граф Кевенхюлер, който предупреждава, че при по-нататъшно настъпление българската армия ще срещне австро-унгарски войски.

Този ултиматум слага край на Сръбско-българската война. На 16 ноември 1885 г. България и Сърбия сключват примирие.

В сражението при Пирот от сръбска страна загиват 700 души, а 560 са ранените. Загубите на българската войска достигат 1050 убити и ранени, и 165 души безследно изчезнали.

Обесени са убийците на Махатма Ганди

Лидерът на индийското националноосвободително движение е убит на 30 януари 1948 г. - броени месеци след като Индия става независима държава. 

Убиецът Натурам Годсе, член на радикална проиндуска групировка, е задържан и прави самопризнания. Фанатиците не са простили на Ганди проповедите за мирно съвместно съществуване на изповядващите хиндуизма и исляма и обвиняват Ганди в прекомерна благосклонност към мюсюлманите. Годсе и негов съучастник са осъдени и обесени през 1949 г.

Народна Република България става Република България

Името на страната ни е променено през 1990 година от Седмото Велико народно събрание. То работи от 10 юли 1990 до 2 октомври 1991 г., като основната му цел е изработване и приемане на нова Конституция на България.

Събранието е свикано след свалянето на Тодор Живков от власт на 10 ноември 1989 г. и постигнатите споразумения на Националната кръгла маса. Изборите за него са първите свободни и демократични избори в страната, проведени след 1931 г. 

Своя рожден ден днес празнува родният актьор певец и шоумен Руслан Мъйнов.