На 3 февруари Българската православната църква почита Свети Симеон Богоприимец и Анна пророчица

Денят след Сретение Господне (2 февруари) се чества паметта на свети Симеон Богоприимец и на света Анна.

Свети Симеон Богоприемец или свети Симеон Праведни, жител на Йерусалим, е благочестив праведник, споменат в евангелието на Лука. Преданието разказва, че Симеон бил един от седемдесетте преводачи на старозаветния текст на Библията от еврейски на гръцки, които египетския цар Птоломей ІІ Филаделф (285-246 г. пр.Хр.) назначил.

На свети Симеона се паднало да преведе книгата на пророк Исаия, когато стигнал до глава 7 стих 14, решил, че в еврейския текст има грешка, като е казано: “Девица ще зачене и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил”.

Посегнал да поправи думата Девица, но ангел Господен спрял ръката му: “Писаното е точно, затова нищо не поправяй! Ти няма да умреш, докато не видиш с очите си изпълнението на тия думи”.

Според протоевангелието на Йаков Симеон станал свещенник в Йерусалимския храм след убийството в него на Захарий, баща на Йоан Кръстител. След три дни жреците започнали да се съветват, кого да поставят вместо него, и жребият се паднал на Симеон. Това му е било открито от Светия Дух, че той няма да умре, докато не види Христа живия.

На 3 февруари имен ден празнуват Симеон, Симеона, Симеонка, Симеонко, Симо, Симон, Симона, Симонка,Симча, Симчо, Симян, Симяна, Симе, Сима, Симан, Симана, Мони, Моньо, Мона, Монка, Моника.

 

През 1921 г. българинът Харалампи Джамджиев патентова в Прага модел самолет под името Бързолет

Харалампи Джамджиев е останал в историята на основоположник на българската авиационна наука. Той е първият български авиоконструктор, първият българин, който изобретява летателна машина през 1895 година.

Освен това той патентова във Франция летателен апарат през 1911 г. Прави опит да конструира още орнитоптер с парен двигател, но той експлодира. През 1902 г. Джамджиев строи друг орнитоптер с пружина вместо двигател. Този апарат прави големи параболични скокове.

Орнитоптерите на Джамджиев са с подвижни криле, които извършват сложни движения. През 1903 г. Харалампи стига до извода, че летателните апарати с неподвижно крило са бъдещето на авиацията.

Българинът предлага две теории: рикошетно-параболична за обяснение на птичето летене и теория за хидро-аеродинамичния вакуум. На 16 февруари 1911 г. патентова самолета си в Париж под номер 26244. Харалампи Джамджиев регистрира пред чехословашките патентни органи в Прага свой модел самолет под името „Бързолет“. В него използва за самолетно крило тесни ивични профили.

Името идва от Бързолетови, които са семейство дребни птици от разред Бързолетоподобни . На външен вид са подобни на лястовиците, но малко по-едри от тях. Дължината на тялото им е около 20 cm, размаха на крилете достига над 50 cm и тежат до около 100 гр. Характерна особеност са дългите им сърповидно извити криле.