На днешната дата през 811г. се състои Битката при Върбишкия проход между българските войски и византийските. След като византийският император Никифор разграбва Плиска в отсъствието на хан Крум. Той опожарява столицата и избива населението. 

Никифор тръгнал да се връща към Константинопол, но Крум готвил отмъщение. Събрал българската армия и атакувал византийците при Върбишкия проход. 

Това е една от най-значимите победи на българската армия срещу византийците. В битката българите разгромяват войската на Никифор, а самият император е убит при битката. 

Гордостта на Крум от великата победа най-ясно изпъква в разказа за Никифоровата глава. „Като отрязал главата на Никифора, пише летописецът, Крум очистил черепа и го обковал отвън със сребро, с гордост карал славянските князе да пият.“

През 1803г. във Великобритания е открита първата железопътна линия. Тя е открита в Лондон и е превозвала товари.

През 1908 г. в САЩ се създава Бюро за разузнаване, което през 1935 е преименувано във ФБР. Федералнот бюро за разследване е федерален правоприлагащ орган и контраразузнавателна специална служба, която е основният разследващ орган на Министерството на правосъдието на САЩ.

През 1940г. фюрера Адолф Хитлер и външният министър на Нацитска Германия Йоахим Фон Рибентроп започват преговори последователно с румънския и българския премиер за уговаряне връщането на Южна Добруджа на България. Това е последното териториално разширение на България.

През 1947г. американският президент Хари Трума подписва указ подписва Закона за национална сигурност, с който се създава Централно разузнавателно управление (ЦРУ). ЦРУ не е променяло името си и до днес остава най-голямата разузнавателна агенция в севта. 

През същата година Народна република България отправя официална молба към ООН за членство в организацията. Народна република България е приета за пълноправен член на ООН на 14 декември 1955 г., едновременно с Албания, Унгария, Румъния, Австрия, Йордания, Ирландия, Испания, Италия, Камбоджа, Лаос, Либия, Непал, Португалия, Финландия и Цейлон.

През 1995г. в Брюксел е подписана конвенцията за създаване на Европейската полицейска агенция Европол.

Днес в България се отбелязва Професионалния празник на служителите от национална служба „Жандармерия“ – Определен с Решение на Министерския съвет от 6 юни 2002 г.

Родена е Людмила Живкова, дъщеря на бившия лидер на България Тодор Живков. Рожденни дни празнуват британския рок музикант Миг Джагър, олимпийския ни шампион в щангите Нораир Нурикян, актьорите Кевин Спейси и Джейсън Стейтъм, както и актрисите Сандра Бълок и Кейт Бекинсейл

Миг Джагър