През 1876 г. е убит Георги Бенковски при засада, един от водачите на Априлското въстание

На днешния ден през 1876 г. в Тетевенския Балкан при засада е убит Георги Бенковски, един от водачите на Априлското въстание.

Георги Бенковски, чието истинско име е Гаврил Груев Хлътев, е основна фигура в организацията и ръководител на Априлското въстание в 1876 г. в четвърти Революционен окръг.

Георги Бенковски е роден в Копривщица на 21 септември 1843 година. В продължение на десет години живее на различни места в Ориента - Измир - Смирна, Цариград, Анадола, Александрия, работейки всевъзможни неща. Една година е бил гавазин на персийския консул и носел такава хубава униформа, че хората го взимали за самия консул. Говорел седем езика - български, турски, гръцки, италиански, полски, румънски и персийски. Приемайки името Георги Бенковски, той активно се включва в предприетите от българската революционна емиграция действия по организирането на неуспялото Старозагорско въстание (1875 г.) с подпалване на Цариград и саможертвеното Априлско въстание, което единствено в ръководения от него IV революционен окръг избухва истински, а жестокото му потушаване довежда до обявяване на Руско-Турската Освободителна война. Заслугата на Георги Бенковски да я има днес България е огромна.

В град Букурещ се запознава със Стоян Заимов и се запалва по революционното дело.

Когато разбира, че в Копривщица вече се бият, той обявява въстанието и в Панагюрище, след което бързо сформира чета и тръгва да вдига и околните села. Хвърковатата чета, с която неуморно обикаля целия регион и успява да мобилизира и мотивира много въстаници, играе централна роля във военните действия на въстанието. Към четата се включват даже шестима хървати от Далмация и един немец, които работят на жп станцията в Белово. Единият от тях, Стефан-Далматинеца, е последният им байрактар.

След жестокото потушаване на бунта в Панагюрския регион, Бенковски и четата се отправят към Тетевенския балкан, където след предателство от страна на дядо Въльо пада в река Костина, пронизан от куршума на баш-потеряджията Рюзгяр Хаджи Ахмед ага. Главата му е пратена в Ботевград, а след това в София. Тези събития са документирани от Захари Стоянов в "Записки по българските въстания". Самият автор преживява по чудо организираната им засада.

Родният дом на Бенковски в Копривщица е превърнат в музей и там се пази една уникална реликва-личната пушка на Бенковски. Паметникът му над Копривщица е проектиран през 1971 г. от скулптора Христо Танев и архитекта П. Татаров. На скалите в основата му са издялани думите му: "Ставайте робове, аз не ща ярем!".

Световен ден на медицинските сестри 

Световният ден на медицинските сестри се чества официално от 1974 г. по инициатива на Международния съвет на медицинските сестри. Денят се свързва с името на Флорънс Найтингейл - първата светска медицинска сестра.

Тя създава система за подготовка на средни и младши медицински кадри във Великобритания през 1855 г. и обучава медицински сестри по време на Кримската война.

Найтингейл се счита за основоположник на съвременната професия на медицинската сестра, тя дори пише клетва (подобна на Хипократовата), с която сестрите тържествено обещават да се грижи за пациентите, без комерсиални цели.

През 2001 г. за първи път се излъчва шоуто „Стани богат“

„Стани богат“ е телевизионна игра, българската версия на популярната игра „Кой иска да бъде милионер?“ (Who wants to be a millionaire), създадена от британска компания.

„Стани богат“ се излъчва по Нова телевизия с водещ Ники Кънчев в периода 2001–2008 г. От 7 януари 2008 г., за този нов сезон предаването се снима в ново студио и с нови декори. На предварителния кръг „Най-бързият печели“ вече се състезават по 10 участници, както е и в оригиналната версия на шоуто. Има промяна и в сумите, които се печелят, като голямата награда вече е 200 000 лева. Вкаран е и четвърти жокер – „Смяна на въпроса“, който е достъпен след преминаването на първата сигурна сума. От 2009 г. този жокер е премахнат, а първата сигурна сума е вече след два, а не пет въпроса. „Стани богат“ има и нов уебсайт, а последното издание се излъчва през 2014 г.

След 4-годишна пауза шоуто се завръща през 2018 г. в ефира на БНТ 1, като се излъчва от 1 април в 19:00 часа и завършва на 14 юни 2019 г. всеки делничен ден с водещ Михаил Билалов. В тази версия на предаването предварителният подбор в „Най-бързият печели“ отпада и всички участници преминават директно към основната игра. Голямата награда отново е 100 000 лв., а нивата на сумите са свалени, като двете сигурни суми са 500 и 2500 лв. От есента на 2019 г. се излъчва всяка събота и неделя от 19:00 ч. от 14 септември 2019 г. и приключва на 26 януари 2020 г.