При атентат в Санкт Петербург е убит руският император Александър II и за император на Русия е провъзгласен Александър III. Срещу руския император са извършени цели седем атентата, като осмият е успешен. 

Осмият атентат е организиран от Народна воля и осъществен от първомартовци. При преминаване на каретата му по крайбрежната улица на „Канал Грибоедова“ (до 1923 година – Екатери́нинский канал) в Санкт Петербург под бронираната карета е взривена самоделна бомба от желеобразен динамит. Каретата е частично разрушена, но императорът не е засегнат. След като той слиза от колата, втори атентатор взривява императора и себе си с втора подобна бомба. 

Александър II започва Руско-турската война от 1877-1878, която е спечелена от Русия и довежда до освобождаването на България от османско робство. Наричан в България Цар Освободител и неговият паметник се намира пред сградата на Народното събрание в София. 


Император Александър II

През 1981г. е открита официално Национална астрономическа обсерватория - Рожен. И до ден днешен тя е най-голямата астрономическа обсерватория на Балканите Намира се на 1759м. надморска височина.

Тя е оборудвана с 6 телескопа: универсален 2 метров Ричи Кретиен Куде (Ritchey-Chretien-Coude, RCC или РКК) рефлектор на Carl Zeiss Jena, 50/70 cm Шмидт (Schmidt), 60 cm Касегрен (Cassegrain), построен със собствени сили 15 cm слънчев коронограф, 30 cm MEADE, 18 cm менисков-Касегрен (Meniscas Cassegrain).


Обсерваторията в Рожен 

През 2013г. глава на римокатолическата църква става Франциск. Папа Франциск е първият папа извън Европа. Хорхе Марио Берголио е първият папа от Новия свят, първият папа йезуит и първият папа от 1200 години с неевропейски корени след сириеца Григорий III, управлявал между 731 и 741 г.

Идването на папа Франциск също е историческо, защото предният папа Бенедикт се оттегля от поста. Преди него само папа Целестин V през 1294 г. също се оттегля. 

Днес се навършват 122 години от рождението на големия български композитор Панчо Владигеров и 93 години от рождението на пловдивския философ и културолог Исак Паси, който е баща на бившия външен министър Солон Паси

През 1906г. умира големият български историк и държавник Марин Дринов, считан от мнозина за първия български историк.


Марин Дринов