Това е рубриката, в която ще ви припомним какво се е случило на днешния ден - любопитни факти и истории, както и събития, дали отражение по света и в България.

На 12 декември 1917 година военен влак дерайлира в тунел във Франция. Това е една от най-големите жп катастрофи в историята. Жертвите, чиито тела са открити, са 543 души. По неофициални данни обаче броят на загиналите достига 800. 

През 1925 година е открит първият мотел в света - Motel Inn. Той се намира в Сан Куис Обиспо, Калифорния и работи и днес. Крайпътният хотел е замислен като удобно място за пътуващи, което да се намира в близост до автомагистрали. Той е удобен за кратък престой и не притежава големи удобства. Името му идва от „motor hotel". Създателят Артър Хайнеман не патентовал концепцията, поради което впоследствие се появили още много мотели.

През 1955 година Кристофър Сидни Кокерел изобретява необичайно транспортно средство -  кораб на въздушна възглавница. В началото той трябвало да се движи само по вода, но по-късно възможностите му са разширени.

Изобретението се счита за едно от най-успешните през 20 в.  SR.N1 се отлепва от земята за пръв път на 11 юни 1959 г., а извършва своето прочуто успешното преминаване на Ламанша от Кале до Дувър за по-малко от два часа на 25 юли 1959 г. в чест на 50-та годишнина от полета на Луи Блерио. Капитан на екипажа е Питър Ламб, Джон Чаплин е навигатор, а изобретателят Кокерел е борден инженер.

През 1961 г. на съда е инсталирана пола, която увеличава дебелината на въздушната възглавница, а на следващата година на кърмата е монтиран допълнителен реактивен двигател и скоростта се увеличава от 35 на 50 възела (90 км/ч).

1988 г. – Състои се премиерата на българския игрален драматичен филм – мюзикъл „АкаТаМус“. Режисьор е Георги Дюлгеров, по сценарий на Миряна Башева и Георги Дюлгеров. Оператор е Пламен Сомов.

1991 г. – В 36 Народно събрание е внесен закон за конфискация на имуществото на Българската комунистическа партия и останалите тоталитарни организации - Българския земеделски народен съюз, Отечествения фронт, Димитровския комунистически младежки съюз, Съюза на активните борци против фашизма и капитализма и Българските професионални съюзи. Конфискува се всичко, получено след 9 септември 1944 г.,  недвижими имоти и вещни права върху тях, движими вещи, ценни книжа, вземания, парични средства, дялово участие в търговски дружества, създадени фирми, вноски в сдружения с нестопанска цел.

Цялото имущество на партиите и организациите, намиращо се в тяхна собственост или прехвърлено на трети лица, което се намира извън пределите на страната, по силата на този закон става държавно.