През 1456 г. при повторно разглеждане Жана д'Арк е оправдана от обвинението в ерес 25 години след екзекуцията ѝ. 

През 1754г. в Ню Йорк е открит най-старият университет в Северна Америка – Колумбийският, първоначално като Кралски колеж.

През 1879г. няколко месеца след Освобождението се създават първите контролно-пропускателни пунктове и митници по границите на Княжество България.

През 1974г. Федерална република Германия печели за втори път световната титла. Немците триумфира с титлата 20 години след чудото от Берн през 1954г. ФРГ е домакин на турнира, но не е фаворит във финала, защото играе срещу Нидерландия на великия Йохан Кройф. Финалът се играе в Мюнхен. Именно Кройф от дузпа открива резултата още в началните минути, а Брайтнер изравнява от дузпа. Герд Мюлер в 43-та минута носи титлата на немците. Германия е вторият най-титулуван отбор на световни първенства с 4 трофея - 1954, 1974, 1990 и 2014. 

След свалянето на монархията в Иран и превръщането и в република през 1980г. на днешната дата Иран приема шериата за основен закон в ислямската република. Начело на държавата е Рухолах Хомейни, който получава висшата титла в шийтския ислям - Аятолах.

През 1985г. германският тенисист Борис Бекер се превръща в най-младият шампион в цялата история на Уимбълдън. Бекер е едва не 17-годишна възраст, когато печели трофея. Бекер печели титлата на финала след успех над Кевин Кърен от ЮАР с 6:3, 6:7, 7:6, 6:4. И до днес Бекер е най-младият шампион на третия турнир от Големия шлем. С успеха в Лондон Бекер става и най-младият тенисист, който печели турнир от Големия шлем, но този рекорд е подобрен през 1989г. от американеца Майкъл Ченг, който печели Ролан Гарос. 

През 2005г. атентатори самоубийци предизвикат последователно четири бомбени експлозии в Лондонския обществен транспорт и убиват 52 души. Ранени са 700 души. Терористичната организация Ал Кайда поема отговорност за атентатите. Това е вторият най-голям атентат извършен на територията на Великобритания след взривяването на самолет, който пада над Локъбри през 1988г. 

Рожден ден празнуват единият от членовете на легендарната група Бийтълс - барабанистът Ринго Стар и българският актьор Антон Радичев

Умира аржентинската футболна легенда Алфредо Ди Стефано.

Днес е отбелязва Европейският ден на шоколада. На този ден през 1550 г. от Америка в Испания е доставена първата партида шоколад. Тази дата е избрана от Европейския съюз за честване на неофициалния шоколадов празник. Ацтеките са първите хора в света, които правят шоколад. Те го наричат храна на боговете. 


Ринго Стар