Това е рубриката, в която ще ви припомни, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

20 ноември е обявен за Световен ден на детето от ООН и ЮНЕСКО на 14 декември 1954 година. На същата дата през 1959 г. Общото събрание на ООН приема Декларацията за правата на детето, а през 1989 г. - Конвенцията за правата на детето.

На този ден децата от цял свят изразяват солидарност и подкрепа към своите връстници, които живеят в бедност и лишения, не посещават училище или са жертва на насилие и престъпления.

Всяка година Световният ден на детето отправя призив за по-добро бъдеще и спазване на правата на всяко дете.

На днешния ден преди 22 години пък от космодрума Байконур е изстреляна тристепенната руска ракета-носител "Протон" с първия автоматичен товарен модул на Международната космическа станция (МКС) - "Заря". Оттогава започва строежът на МКС на околоземна орбита, пише БТА. 

Модулът "Заря" лети сам две седмици, преди да се срещне с американската космическа совалка "Индевър", която доставя следващия компонент. "Заря" изпълнява ролята на космически кораб-влекач в първите етапи на проекта за МКС, като осигурява движение, енергия и комуникация. 
В проекта за МКС на обща стойност 60 млрд. долара участват 16 държави, сред които Русия, САЩ, Европа, Япония и Канада. 

Станцията сега се състои от 15 модула - пет руски, седем американски, един надуваем, един европейски и един японски. Канада построи роботизираната ръка "Канадарм", монтирана от външната страна на станцията.

Общата маса на МКС е 450-470 т. Дължината й е 73 м, широчината - около 60 м, височината - 27,4 м. Станцията е на кръгла орбита на височина около 400 км. За денонощие тя обикаля планетата ни около 16 пъти със скорост над 27 000 км/ч.

На борда на МКС има условия за пребиваване на 6-членен екипаж. Досега на нея са работили 231 души от 18 държави. Най-дълъг е престоят на Михаил Корниенко от Русия и Скот Кели от САЩ - 340 денонощия. 

Първоначалните планове са експлоатацията на станцията да приключи през 2016 г. През ноември 2014 г. обаче срокът е продължен до 2020 г., а след това до 2024 г.

На 20 ноември 1985 година, първата операционна система с името Windows видя бял свят. Microsoft пусна на пазара първата си 16-битова операционна система наречена Windows 1.0. През 1985 година Windows 1.0 е струвал на потребителите едва $100, с минималните изисквания от 256КВ оперативна памет, DOS 2.0, флопи дисково устройство и две дискети.

Смятаните за даденост сега Calendar, Notepad, Terminal, Calculator, Clock, Windows Write и Windows Paint са първите приложения за Windows 1.0. Първата операционна система на Microsoft и издържала цели две седмици преди да бъде пуснат първият официален пач.

Въпреки множеството грешки, затруднения и малкото поддръжка през 1987 и 1989 година е добавена и съвместимостта с Excel и Word. Windows 3.1 излиза на пазара през 1992 година като донася първия огромен успех на Microsoft Corporation.