През 1521г. Мартин Лутер е отлъчен от католическата църква. Това става, след като Лутер е извикан пред германския Райхстаг във Вормс, на който присъства и императорът. Пред него той не се отказва от съчетанията си, защитата му е блестяща, той не приема съда на католическата църква, но приема тази на императора. Въпреки това се приема едикт за отлъчването му от църквата, трябва да бъде арестуван. Влиянието му в германските земи е нараснало и едиктът не се изпълнява цялостно; Фридрих Мъдри му дава убежище, където Лутер остава дълги години и продължава да пише своите съчетания. Тогава Лутер превежда библията на немски език. Така Лутер става водач на Реформацията и протестантството.

През 1879г. Първото Велико народно събрание избира принц Александър I Батенберг за княз на Третата българска държава. Народното събрание гласува между трима кандидати принц Херман Ройс-Кьостриц и принц Валдемар Датски. Събранието избира за княз Александър I Батенберг. Той встъпва в длъжност официално на 26 юни, когато в Търново полага клетва и поема управлението. Батенберг управлява до 1886, когато абдикира. В този период се осъществява и Съединението през 1885, което Батенберг подкрепя. 

През 1821 г. по време на сражение край град Скулени на река Прут с османската армия загива Индже войвода.

През 1924г. е учредено филмовото студио Metro-Goldwyn-Mayer след сливане на Metro Pictures, Goldwyn Pictures и Louis B. Mayer Company. Компанията се превръща в една от най-големите филмови компании в света. Компанията придоби права и за филмите на Джеймс Бонд. И до ден днешен MGM съществува, но загуби доста от старите си позиции и вече далеч не е сред най-големите във филмовата индустрия. 

През 1970г. американският космически кораб Аполо 13 успява като по чудо се завърне на Земята. Екипажът Джеймс Ловел, Джон Суигър и Фред Хейз има за цел да достигне до Луната и да стане третият екипаж стъпвал на Луната. Това обаче не се случва. Корабът претърпява авария извън земната орбита, но става първият кораб, който се завръща на Земята, въпреки проблема с кораба, който е още земната орбита. 

През 1975г. начело на Камбоджа идва диктаторът Пол Пот. Червените кхмери извършват комунистически преврат в Кхмерската република и на власт идва Пол Пот. Започва сериозен камбоджански геноцид, който отнема живота на над 1.5 млн. души. 

Роден е бившият съветски лидер Никита Хрушчов и сръбският военен командир Желко Ражнатович - Аркан

През 2014-а година умира един от най-популярните писатели колумбиецът Габриел Гарсия Маркес


Габриел Гарсия Маркес