На днешната дата крал Хенри VIII се жени за последен шести път. Той е от династията Тюдор и е една от най-противоречивите и скандални фигури в европейската история. За своя 56-годишен живот този монарх успява да смени цели шест съпруги.

Първият му брак е с вдовицата на брат му - Катерина Арагонска. Плод на този брак е кралица Мария I Тюдор или по-известна като Кървава Мери. Наречена е Кървава, защото искала всички да приемат католицизма и много хора, които й се противопоставили, намерили смъртта си само за една нощ.

Втората му съпруга е Ан Болейн. От този брак се ражда кралица Елизабет I. Тя е една от най-прочутите кралици, известна и като девственицата. Три години след като Ан Болейн е кралица, тя е обвинена в кръвосмешение с брат си и двамата са затворени, а по-късно и обезглавени.

За своя трета съпруга Хенри избира Джейн Сеймур, която е придворна дама на Ан Болейн, а преди това и на Катрин Арагонска. Самата Ан Болейн също е придворна на Катрин. Както и предходната и тази венчавка е тайна. Случва се след по-малко от две седмици след обезглавяването на обвинената в кръвосмешение. Джейн умира по време на раждане. От третия му брак се най-сетне кралят получава така желаният син, който е и единствената мъжка рожба на Хенри - бъдещият крал Едуард VI. Говори се, че Джейн Сеймур е съсипала краля, защото той остава без съпруга цели 2 години.

Четвъртата му съпруга номер Ана Клевска, бракът е политически и продължава само година.

Съпруга номер пет е Катрин Хауърд, която е с 30 години по-млада от него. Хенри се омъжва за нея едва 20 дни след развода си. Твърди се, че кралят е лудо влюбен в нея, но само след година Катрин Хауърд е обвинена в изневяра и заедно със сочените за нейни любовници са обезглавени в Лондонската кула.

Последният – шести брак, на Хенри VIII се състой на 12 юли 1543 г. с Катрин Пар. Именно тя е и тази, която погребва краля и дори се омъжва след това за своя четвърти съпруг.

След конфликта с Римокатолическата църква Хенри VIII се провъзгласява за глава на Англиканската църква. 

На днешния ден през 2003 г. в Канада е легализирана употребата на марихуана. Страната е една от най-големите страни в световен мащаб, в които наркотичното вещество е позволено.

Всички любители на „лекия” наркотик могат да го открият в различни варианти - изсушени цветове, капсули, тинктури, семена и храни с добавка на марихуана и концентрати.

Данъците са 1 долар на грам или 10 %, което е повече, отколкото за други стоки. Федералните власти ще прибират една четвърт от тези постъпления, а остатъка ще връщат на провинциите, които могат да включат собствени надбавки. Потребителите ще плащат и местните данъци върху продажбите. Повечето провинции в страната разрешават на гражданите да отглеждат до четири растения в домовете си.

През 2005г. след смъртта на княза на Монако Рение III коронясан за княз е неговият син Албер II, който и до днес е начело на държавата.

На 12 юли в България отбелязваме Празник на националната гвардейска част. Той е определен с Правилник за структурата, организацията и реда за използване на Националната гвардейска част и е приет с Постановление на Министерския съвет 124 от 14 май 2001 г. Също така се отбелязва и Боен празник на 6-и артилерийски полк. 

Рожден ден празнува нидерландската певица Шарън Ден Адел и българския актьор Явор Бахаров


Шарън Ден Адел