Това е рубриката, в която ще ви припомним какво се е случило на днешния ден - любопитни факти и истории, както и събития, дали отражение по света и в България.

На 13 декември почитаме паметта на  Св. девойка Лукия (Лучия), която прославила Бога в сицилийския град Сиракуза, заедно с паметта на Св. Герман, който се родил в православна Русия, а проповядвал Божието слово на Алеутските острови и на Аляска.  Починал блажено през 1837 г.

Имен ден празнуват Евстратий, Евстрати, Стати, Статко, Евгени, Евгений, Евгения, Женя, Гено, Генчо, Гендо, Лучия, Герман. 

През 1642 г. холандският мореплавател Абел Тасман открива Нова Зеландия, една от последните големи земи, непознати на европейците. По време на същото плаване той открива още Земята на Ван Димен, позната днес като Тасмания, и островите Фиджи и картографира голяма част от бреговете на Австралия.

Основната задача по време на плаванията на Тасман е дапроучи и опише земята, наричана тогава Нова Холандия, а днес Австралия. Холандците вече са открили западната й част и плаванията на Тасман имат за цел да установят дали тя е митичната и търсена от европейците Terra Australis.

Според някои неблагоприятният вятър е насочил кораба на Тасман на изток. Така в продължение на една семица той пресича морето, кръстено по-късно на негово име. На 13 декември става първият европеец, който стъпва на северозападния бряг на Южния остров на Нова Зеландия – нос Фаулуинд. Оттам продължава на североизток покрай брега, заобикаля нос Феръуел (най-северната точка на Южния остров), зад него на 18 декември 1642 открива залива Голдън Бей, на югоизток от него – залива Тасман и навлиза в протока Кук, който разделя двата острова на Нова Зеландия. Там, на южния бряг на протока, се осъществява среща с местните жители – маорите, като отначало всичко върви добре, но по-късно става спречкване между холандците и туземците като четирима моряци са убити. 

Пътуванията на Тасман са оценени като необнадеждаващи от Източноиндийската компания, която повече не изпраща кораби на югоизток от Батавия. До плаванията на Джеймс Кук век по-късно - в средата на XVIII век, Тасмания и Нова Зеландия не са посещавани от други европейци, а кракът на белите хора стъпва в Австралия само случайно.

През 1941 година България обявява война на Великобритания и САЩ. С това е обявена така наречената Символична война.  На 11 декември 1941 г. Германия обявява война на САЩ, последвана от Италия. Към тях се присъединяват Румъния, Унгария и България.

На 5 юни 1942 г. от своя страна САЩ също обявяват война на Царство България. На 12 юни 1942 г. 13 тежки бомбардировача за далечно действие Б-24 Либърейтър, базирани на летище Файд на Суецкия Канал, прелитат над Средиземно море, Турция и Черно море, минават над сушата в района на Констанца и бомбардират нефтения район на Плоещ. Повредите по рафинериите са незначителни. ПВО и изтребителната авиация на Луфтвафе и румънските ВВС не реагират. Това е първият удар на американската стратегическа авиация в дълбочина на континента.

През есента на 1943 г., в резултат от успешния съюзнически десант в Сицилия, територията на Южна Италия довежда до попадането на Балканите в обсега на съюзническата бомбардировъчна авиация. Започват бомбардировките на България, продължили от 20 октомври 1943 г. до 17 септември 1944 г. 

Рожден ден днес празнуват актьорът Даръл Ларсън, българският актьор и режисьор Стефан Джамбазов, режисьорът Николай Ламбрев, естрадната певица Росица Ганева, футболистът Славчо Илиев, певицата Ейми Лий и Тейлър Суифт.