През 1846г. Пий IX е избран за папа, с което започва най-дълготрайният понтификат в историята на Римокатолическа църква. Той управлява църквата 32 години. От 1846г. до 1878г. След него глава на Римокатолическата църква става Лъв XIII.

През 1903г. в САЩ е създадена автомобилната компания "Форд Мотор". Компанията е основана от "Хенри Форд" със седалище в Диърборн (предградие на Детройт), щата Мичиган. Форд се превръща в една от най-големите автомобилни компании в света. 

През 1913г. започва Междусъюзническата война. Във войната всички съюзници от Балканската война са срещу България, а срещу България се включва и Османската империя.

В края на май, при прехвърлянето на войски към сръбската граница и Македония, избухват бунтове в българската армия. На 8 юни Сърбия предупреждава София, че ще обяви анексия на териториите, окупирани от сръбски войски, ако българската страна не отговори в най-къс срок на предложението за ревизия на договора. На 9 юни българският заместник-главнокомандващ генерал Михаил Савов поставя на своето правителство срок от десет дни за решението дали да воюва срещу съюзниците или да разпусне войските. На същия ден кабинетът Данев отговаря положително на руското предложение за посредничество, но при условие, че арбитражът бъде извършен до осем дни и да се отнася само за „спорната“ зона между България и Сърбия. Руската страна обещава решение в кратък срок, но иска от България да приеме арбитраж и за спора си с Гърция, а също и да демобилизира войските си. В същото време Сазонов предупреждава българския дипломатически представител в Петербург, че София не може да разчита на българо-руската конвенция от 1902 г. за защита от румънско нападение.

Петербургската конференция, на която са поканени министър-председателите на балканските страни, е отложена, поради дебатите в сръбската Скупщина, на които се разисква въпросът дали Белград да приеме руския арбитраж. Цар Фердинанд решава да засили българската позиция на предстоящите преговори с успешна военна акция в Македония. По негова заповед през нощта на 16 срещу 17 юни 4-та и 2-ра армия атакуват сръбските и гръцките войски на широк фронт от Осоговската планина до Орфанския залив. Въпросът дали българското правителство е предварително уведомено за тази акция, дала повод за войната със съюзниците, не е напълно изяснен от историците. Тезата, че тя е предприета без знанието (съгласието) на министър-председателя Данев, е широко застъпена, но се изтъкват и аргументи в противното. 

През 1958г. две години след унгарското въстание са екзекутирани лидерите на въстанието, сред които Имре Наги, Пал Малетер и други. 

През 1977г. Леонид Брежнев е избран за държавен глава на СССР и по този начин поема цялата власт в държавата. Той заменя на поста Николай Подгорний. През 1982г. Брежнев умира и е заменен от Юрий Андропов. 

Роден е италианският писател Джовани Бокачо, който автор на "Декамерон".

Навършват се 96 години от рождението на големия български комедиен актьор Георги Парцалев. Първата му роля е в Любимец 13. 

Участва във филмите "Привързаният балон" (1967), "Кит", "Петимата от Моби Дик" (1970), "С деца на море" (1972), "Сиромашко лято" (1973), "Баща ми бояджията" (1974), "Два диоптъра далекогледство" (1976), "13-та годеница на принца" (1987).

Парцалев умира през 1989г. от левкимия. 


Симеон Сакскобургготски

Своята 84-годишнина чества Симеон Сакскобургготски. Син на цар Борис III и внук на цар Фердинанд. Той е последният български цар управлявал с регенство до 1944г. След това е пратен в изгнание заедно със семейството си. Завръща се в България през 90-те години, а през 2001-а година основаната от него партия НДСВ печели изборите. Министър-председател на България от 2001 до 2005-а година.

Рожден ден празнува и актрисата Бойка Велкова. 

От 1991г. по инициатива на Организацията за африканско единство и ЮНЕСКО днешният ден е обявен за Международен ден на африканското дете.