През 1675г. по нареждане на краля на Англия Чарлз II е изградена Кралската Обсерватория в Гринуич. Тя съществува и до ден днешен и се намира в Гринуичкия парк в Лондон. Тя играе важна роля в историята на астрономията и навигацията и е най-известна с това, че началният меридиан преминава през нея, откъдето произлиза и Гринуичкото средно време. Кодът на обсерватория по IAU е 000 – първата в списъка.

През 1903г. е убит Гоце Делчев. При среща със ръководителите на Серски революционен окръг неговата чета е обкръжена от турската войска край село Баница, Сяр, Гърция. Потерята водена от Хюсеин Тефиков блокира селото. Гоце Делчев решава да изведе четниците от селото, но опитът пропада. Битката край село Баница завършва със смъртта на Гоце Делчев и Димитър Гущанов, докато другите успяват да избягат. Гибелта на Гоце Делчев се възприема от съвременниците и от историците като една от най-тежките загуби за ВМОРО.


Гоце Делчев

През 1932г. мафиотът Ал Капоне е обявен за "обществен враг № 1 в САЩ". Той влиза в затвора за 11 години за укриване на данъци. Капоне показва симптоми на деменция от невросифилис още в началните дни на присъдата си и се омаломощава все повече, преди да бъде освободен след 8 години затвор. На 25 януари 1947 г. Капоне умира от сърдечен арест, след като претърпява инсулт.

През 1949г. се случва една от най-големите футболни трагедии. При самолетна катастрофа край Торино загива целият футболен отбор на ФК Торино. Спасява се само един играч, който не лети с тима заради травма. Това слага край на най-славният отбор в историята на клуба. От 1943 до 1949 тимът печели титлата в Серия А пет пъти, включително и през трагичната 1949г. 

През 1979г. Маргарет Тачър печели изборите и става първата жена министър-председател на Обединеното кралство. Тачър ръководи Великобритания до 1990г. и получава прозвището "Желязната лейди". По нейно време са най-чести атаките на ИРА, която иска да отдели Северна Ирландия от опеката на кралството. По времето на Тачър е и войната с Аржентина за Фолклендските острови. Тачър умира през 2013-а година на 87-годишна възраст.

Маргарет Тачър

През 1994 г. израелският министър-председател Ицхак Рабин и лидера на Организацията за освобождение на Палестина Ясер Арафат подписват историческо споразумение, даващо автономия на палестинците в окупирания Западен бряг на река Йордан и в Ивицата Газа. Това действие довежда и до награда за мир на двамата и на Шимон Перес. 

Роден е един от най-големите български футболисти Георги Аспарухов - Гунди. Участва на три световни първенства с националния отбор 1962, 1966, 1970. Има 49 мача и 18 гола за националния отбор. Играл е в Ботев и Левски. Три пъти е шампион с Левски и три пъти носител на Купата, първият му трофей е през 1962г. когато печели Купата с Ботев. Голмайстор в А група през 1965 с 27 гола с екипа на Левски и голмайстор в КНК през 1963г. с 6 гола с екипа на Ботев. Смятан за един от най-великите ни футболисти. Умира едва на 28 години през 1971г. след жестока катастрофа в прохода Витиня заедно със съотборника си Никола Котков.

Рожден ден празнуват български режисьор Иван Добчев и най-добрият български боксьор Кубрат Пулев.

През 1980г. умира президентът на Югославия Йосип Броз Тито.