Днес се навършват 78 години от рождението на един от най-големите български алпинисти Христо Проданов. Проданов е роден в Карлово Завършва Висшия химико-технологически институт в София. Като инженер-металург работи в Перник и в металургичния комбинат „Кремиковци“. С алпинизъм се занимава от юношеските си години. През 1961 г. завършва Централната планинска школа (ЦПШ)„Мальовица“. Осъществява многобройни изкачвания в планините в България, както и в Алпите, Олимп, Кавказ, Памир, Хиндукуш, Хималаите. През 1984г. Проданов става първият българин, който изкачва най-високия връх в света - Еверест.

През 1984г. Проданов става 13-я човек в света, който изкачва Еверест без кислород и първият изкачил се по Западния гребен без кислород. Той е и първият алпинист изкачил Еверест през април. Христо Проданов загива, спускай се обратно към базовия лагер на Еверест. 

През 1887г. Париж и Брюксел става първите столици в света, които се свързват с телефонна връзка. Това е и първата интернационална телефонна връзка в Европа.


Христо Проданов

През 1918г. Естония се приема декларацията за независимост от Русия. Като днес е обявен и национален празник в страната. Декларацията реално не е значима и на Естония трябват още две години преди официално да бъде призната от Русия. Това се случва след края на Освободителната война и с официалното подписване на Тартуския мирен договор. През 1940г. Естония е окупирана от СССР, а след това влиза в състава на СССР като Естонска ССР. През 1990г. обявява неутралитет, а през 1991г. става официално независима.

1921 г. – С Указ на цар Борис III се премахва наборната военна служба в Българската армия и се преминава към платена доброволческа служба на войнишкия състав. Причината е основния Ньойския договор, но през 30-те години на ХХ век тайно има наборна военна служба. От началото на комунизма наборната военна служба е върната, а официално наборната военна служба в България е премахната на 31 декември 2007г.

През 1946г. Аржентина избира един от най-известните си президенти Хуан Перон. Той управлява страната от 1946 до 1955, а след това изкарва и втори мандат за по-малко от година между 1973 и 1974г. По неговото управление в Аржентина е въведена военна диктатура, а популистката му политиката вкарва нов термин в история - перонизъм. Свален е след преврат през 1955г. и той живее в изгнание в Испания, Панама и Парагвай. Връща се в страната на 77-годишна възраст и печели президентските избори, но по малко от години на поста умира на 1 юли 1974г. Той е наследен от жена си Исабел Мартинес де Перон, която става и първата жена президент на Аржентина. Това е третата съпруга на Перон, като най-известна е втората му съпруга Ева Дуарте или по-известна като Евита Перон, която умира през 1952г. от рак. Ева Перон е много обичана от народа, а Мадона влезе в нейната роля във филма "Евита".


Хуан Перон

През 1964г. Мохамед Али успява да стане за първи път световен шампион по бокс в тежка категория. Той побеждава Сони Листън. Али е считан за най-великия боксьор на всички времена като е трикратен световен шампион в тежка категория и олимпийски шампион от 1960г.

През 2008г. след близо 50 години начело на Куба Фидел Кастро се оттегля от поста като президент на страната. На негово място идва брат му Раул и в Куба започва доста по-либерална политика. Причината за оттеглянето е влошеното здраве на Фидел, който умира през 2016-а година.

Основателят на технологическия гигант Епъл Стив Джобс е роден днес през 1955г. Джобс почина на 2011-а година след седемгодишна борба с рака.


Стийв Джобс