През 1332 г. по време на Битката при Русокастро българската армия, начело с цар Иван Александър, нанася поражение на византийската, ръководена от император Андроник III Палеолог.

Това е една от най-забележителните победи на българите срещу византийците. 

В резултат на преговорите византийците напускат завзетите области и градовете между Тунджа и Черно море отново влизат в границите на българската държава. Осемгодишният син на Иван Александър и български престолонаследник Михаил Асен е сгоден за Мария, дъщерята на Андроник III, с което се постига траен мир между двете държави.

На днешната дата през 1837г. е роден Апостола на свободата Васил Левски. Той е един от най-изявените български революционери. Левски създава множество революционни комитети в страната и в основата на създаването на най-големите революционни организации в страната. Васил Иванов Кунчев е роден в Карлово на днешната дата и първоначално 

Участва в четата на Панайот Хитов през 1867г., на която е и знаменосец. Участва и Първата и Втората българска легия. 

Левски успя да надхитри османците и често им се измъква. Заловен е на 27 декември 1872г. край Къкрина, Ловешко. И до днес се спори дали е бил предаден или заптиета не са знаел кой арестуват. 

Закаран е в София където е осъден на смърт, но не издава нищо от революционната организация. 

Присъдата е изпълнена, след като е обесен в София на място, което се намира сега в центъра на града, а тогава е било в края. Там е издаден паметникът на Васил Левски близо до Софийския университет и храм-паметника Св. "Александър Невски".

През 1992г. рождената дата на Васил Левски е обявена за празник на град Левски. През 1997г. в Карлово за първи път се чества днешния ден като празник на града.


Несебър

През 1956г. Несебър е обявен за архитектурно-исторически резерват. През 1983 г. културните паметници в града са прибавени към списъка на ЮНЕСКО за световно културно наследство.

През 1968г. в Санта Клара (Калифорния) е създадена компанията Intel – най-големият производител на микропроцесори за персонални компютри. Служителите на фирмата са 110 800 към 2020г., а годишните и приходи към 2020г. са 77,87 млрд. щатски долара. Чистата печалба е 21 млрд. лева. 

Intel е основана през 1968 г. от Гордън Мур (Gordon E. Moore – химик и физик) и Робърт Нойс (Robert Noyce – физик) с рисков капитал, предоставен от Артър Рок. Третият служител в компанията е Андрю Гроув (Andrew Grove – инженер-химик, известен още като Andy Grove), който е начело на компанията през по-голямата част на 80-те и 90-те години на 20 век. Той е останал в историята като ключовата фигура в Intel. Към края на 90-те години Intel е вече една от най-големите и най-успешните корпорации в света, въпреки че жестоката конкуренция в полупроводниковата индустрия е влошила до известна степен нейната позиция.

През 1971г. с обединение на емирствата Абу Даби, Дубай, Шарджа, Ум ал-Куейн, Аджман и Фуджейра се създава държавата Обединени арабски емирства.

През 1976г. на Олимпиадата в Монреал, Канада Надя Команечи става първият атлет, който постига максималните 10 точки по гимнастика. Команечи и до днес е считана за най-великата гимнастичка за всички времена. Команечи печели общо пет златни медала от олимпийските игри в Монреал през 1976г. и Москва 1980г. От 1989г. живее в САЩ, където се жени за гимнастика Барт Конър. 

През 2012г. на летище Бургас е извършен бомбен атентат срещу автобус с израелски туристи, при което са убити 7 души и 32 са ранени. Сред загиналите е и българският шофьор на автобуса и израелски туристи. Това е първият голям атентат извършени от чуждестранни терористи на територията на България. 

Навършват се 144 години от рождението на българския писател Елин Пелин и 103 години от рождението на Нелсън Мандела - бивш президент на ЮАР и носител на Нобелова награда за мир през 1993г. Днес се отбелязва и Деня на гражданската защита от 1993г. насам.


Нелсън Мандела