Това е рубриката, в която ще ви припомним, какви важни събития са се случили на днешния ден - събития, дали отражение по света и в България, както и любопитни факти и истории.

Поражения за България при Чаталджанската операция

Битката при Чаталджа е едно от най-тежките сражения по време на Балканската война. Българските войски под командването на генерал-лейтенант Радко Димитриев правят опит да преодолеят защитната линия на османската Чаталджанска армия на подстъпите към столицата Константинопол, но след понесени тежки жертви са принудени да се откажат. Това е най-значителният военен успех на Османската империя в хода на Балканската война и първото голямо поражение на българската армия след създаването на Третата българска държава.

Поражението елиминира възможността за сключване на изгоден за България мир. Армията отслабва в следствие на претърпените загуби - 1480 убити, 1400 безследно изчезнали и 13 000 ранени. По същото време започва и епидемия от холера, отнела живота на други 1600 души.

Две седмици след сражението е сключено примирие, което трае по-малко от два месеца. Бойните действия в района на Чаталджа продължават с прекъсвания до април 1913 г.

Днес своя рожден ден празвуват анимационните герои Мики и Мини Маус. На 18 ноември 1928 година в Ню Йорк се състои премиерата на първия озвучен анимационен филм на Уолт Дисни - Steamboat Willie. 

Човекоподобната мишка постепенно се превръща от обикновен анимационен и комиксов герой в един от най-разпознаваемите световни символи. Въпреки че Мики Маус се появява шест месеца по-рано, компанията „Walt Disney“ счита за негов рожден ден именно днешната дата. 

На тази дата през 1978 година 911 членове на сектата Храм на народа извършват масово самоубийство. Това се случва в Гвиана. Сред тях има и деца. Това не е последният случай, в който култове и секти взимат жертви. В средата и края на 90-те култът Храма на Слънцето отнема живота на общо поне 74 души.

През март 1995 г. в токийското метро загинаха 12 човека, след като водачът на "Аум Ширикио", нареди обгазяване с отровния газ зарин. 

През 1989 година се провежда първият масов митинг на площада пред Храм-паметника Свети Александър Невски. За първи път от десетилетия гражданите излизат свободно на митинг след падането от власт на Тодор Живков, за да приветстват прохождащата опозиция. Хората се радват, но все още не се обявяват против новата политика на БКП. На митинга обаче се чуват възгласи за организиране на нови избори веднага.

Блага Димитрова печели овации, когато казва от трибуната, че Тодор Живков е превърнал България “от страна на розите в страна на склерозите”.

На 18 декември 2003 година Масачузетс става първият щат на САЩ, който дава право на брак на хомосексуални двойки. През лятото на 2015 година те бяха легализирани във всички щати. 

На днешната дата са родени Астор, музикантът от Скорпиънс Херман Раребел, футболистът Иван Илиев, певицата Ким Уайлд, китаристът на Металика Кърк Хамет, турската актриса Ебру Йозкан и други.