През 1816г. Аржентина провъзгласява независимост от Испания. След обявяването на независимостта., военното поражение на Испанската империя през 1824 г. и продължителна гражданска война, в периода 1853 – 1861 г. се създава федерална държава, позната днес като Република Аржентина.

През 1877г. проведен е първият тенис турнир Уимбълдън, на който победител става англичанинът Спенсър Гор. Уимбълдън става един от четирите турнира от Големия шлем с идването на Оупън ерата. Той е единственият турнир от Големия шлем, който се провежда на трева. На турнира има няколко правила като всички тенисисти са задължени да бъдат в бял спортен екип и първата неделя от турнира, който се провежда две седмици е почивна. 

През 1922г. Джони Вайсмюлер става първият човек, който преплувал 100 м. под една минута. Той има 5 златни олимпийски медали от летни олимпийски игри през 1924г. и 1928г. и един бронзов медал във водната топка. За цялостната си кариера подобрява 67 световни рекорда.

Някои считат, че е унгарец по произход, защото е роден на територията на тогавашна Австро-Унгария, днешна Румъния. Но още като дете пристига в Америка и се установява в Чикаго. След като приключва състезателната си дейност, той става актьор, като играе ролята на Тарзан в 12 различни филма. Неговият характерен вик се използва и е познат по целия свят.


Джони Вайсмюлер

През 1971 г. след учредяване на Държавния съвет на Народна република България и избор на Тодор Живков за негов председател, се съставя ново Правителство на България начело със Станко Тодоров.

През 2006г. Италия става световен шампион по футбол, след като побеждава Франция във финала на Мондиал 2006г. в Германия. Редовното време завършва 1:1, а след дузпи. 

През 2011г. е създадена най-новата държава в света Южен Судан, която получава своята независимост от Судан. 

Навършват се 171 години от рождението на великия български писател Иван Вазов. Наричан от мнозина "Патриарха на българската литература". Най-известните му творби са "Епопея на забравените", "Под иготo", "Немили-недраги" и "Чичовци".

Той напуска този свят на 22 септември 1921 година, в София, на 71-годишна възраст.

Вазов е поет, писател и драматург, имащ една върховна цел – да изгради националното самосъзнание на народа и да разбуди патриотичната енергия на нацията. България, българина, българската – това е центъра на неговата вселена. Превръща се в отражение на две епохи от българската литература – Възрожденска и Следосвобожденска.

Рожден ден празнува четвъртия в света с националния отбор през 1994г. Йордан Лечков


Йордан Лечков