На днешната дата се навършват 142 години от рождението на Александър Стамболийски. Лидерът на земеделците и бивш министър-председател на България е смятан за един от най-големите ни държавници.

Стамболийски е роден на 1 март 1879г. в пазарджишкото село Славовица. Учи в земеделското училище в Садово (1893 – 1895) и завършва Лозаро-винарското училище в Плевен (1895 – 1897). В Плевен е ученик на основателя на Българския земеделски съюз (БЗС) Янко Забунов. През 1899 участва в учредителния конгрес на БЗНС. През следващите години учи философия в Хале и агрономия в Мюнхен, но прекъсва образованието си, поради заболяване от туберкулоза.

Става водач на Българския земеделски народен съюз (БЗНС), а в периода 1919 - 1923 оглавява правителството на БЗНС като става негов министър-председател. 

Поема страната в изключително тежко положение след загубената Първа световна война. След подписването на Ньойския мирен договор след ПСВ символично чупи химикалката. Успява обаче да извади страната от тежката ситуация, като прави и доста реформи. 

Въпреки това е свален от власт след деветоюнския преврат, организиран от Военния съюз през 1923г. Същата година е убит жестоко в родната си къща в Славовица. 

На днешната дата България влиза във Втората световна война през 1941г. Богдан Филов подписва договора с Тристранния пакт, който вкарва България във Втората световна война. България се присъединява към пакта на Германия, Италия и Япония. До тогава България пази неутралитет. Със сключването на спогодбата Клодиус–Попов (1941 г.) и спогодбата Нойбахер (1941 г.) България се обвързва и икономически с Германия. България скъсва или свежда до минимум дипломатическите си отношения с другите страни извън Тристранния пакт. 


Богдан Филов подписва договора на 1 март 1941г.

През 1912г. е създадена военната академия "Георги Раковски" в София. Военната академия е открита със заповед по Военното ведомство от 9 май 1912 г. с която се обявява, че ще се открие на 1 октомври 1912 година. Поради започването на Балканската война (1912 – 1913) академията е открита през 1914 година.

Академията се състои от два отдела Общ и Интендантски. През 1932 г. към академията се открива тримесечен курс за офицери, завършили висши технически училища в чужбина. От 1 февруари до 18 септември 1944 г. академията е евакуирана в Ловеч, а след 18 септември с. г. отново се завръща в София. С указ № 6 от 5 март 1946 г. наименувана на видния български възрожденец и революционер Георги Раковски, създал Първата българска легия – предшественица на съвременната Българска армия.

През 1932г. българските имигранти Мигел и Хуан Лазароф основават уругвайският футболен клуб Данубио. Те кръщават отбора на река Дунав. Данубио е третият най-успешен клуб в Уругвай след Пянерол и Насионал. Тимът има четири титли на страната 1988, 2004, 2006–07, 2013–14, а в тима са играли играчи като Алваро Рекоба, Марсело Салайета, Единсон Кавани и Диего Форлан. Отборът и до ден днешен уважава това, че българи са основали клуба и през 2019-а екипите на тима бяха в цветовете на българското знаем и изписан българският химн.

Данубио с български екипи

През 1978г. българинът Ганчо Ганев и полякът Роман Вардас открадват ковчега с тленните останки на големия актьор Чарли Чаплин. Целта е да изнудят семейството му за пари. След мащабна полицейска акция през май 1978 двамата са заловени. Ковчегът е открит 11 седмици по-късно, закопан край Женевското езеро в градчето Новил. Тялото му е препогребано под двуметров бетон, за да се предотвратят подобни бъдещи посегателства.  

Днес рожден ден празнува световната ни шампионка по борба Станка Златева. Тя е петкратна световна и шесткратна европейска шампионка, но за съжаление не успява да спечели олимпийската титла като губи финалите на игрите през 2008 и 2012 години.  


Станка Златева